Malé pivovary pláčou - spotřební daň z piva se nezmění

Praha – Sněmovna dnes odmítla návrh Senátu na snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr. Sazba daně tak zůstane na úrovni z 1. ledna letošního roku. Novelu zákona o spotřební dani, kam mělo být snížení daně z piva vtěleno, poslanci prosadili ve sněmovním znění a odeslali ji prezidentovi. Malé pivovary tvrdí, že je pro ně vyšší daň kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační.

Proti návrhu se totiž až na výjimky postavili i občanští demokraté, jejichž senátoři snižování daně prosazovali. ODS se totiž rozhodla nepodporovat žádný zákon, který by zvyšoval schodek státního rozpočtu.

Daň se měla snížit ze současných 33 procent mimo jiné také kvůli tomu, že spotřební daň u vína je nulová. Na rozdílné zdanění piva a vína upozorňovali někteří poslanci. „Rozhořčení pivovarníků je spíše oprávněné, jestliže jsme jako zákonodárci, ekonomové - daňaři pominuli fakt, že zdaňujeme výhradně jeden typ spotřeby,“ uvedl například poslanec ODS Michal Doktor. Přesto však návrh taktéž nepodpořil právě z důvodu potřeby výběru většího objemu peněz pro stabilizaci ekonomické situace.