Banky se předhánějí ve zvýhodňování hypoték

Praha – Tuzemské banky začaly ve snaze rozhýbat trh nabízet klientům různá zvýhodnění a pozvolna snižovat úrokové sazby. Například Hypoteční banka a Wüstenrot hypoteční banka v současnosti vyřizují hypoteční úvěry zdarma. mBank oznámila, že zlevnila hypotéky a nabízí úrokové sazby od 4,5 procenta. Ekonomové přesto míní, že hypotéky by mohly být ještě výhodnější. Zvláště klienti, kterým nyní končí fixace, se setkávají spíše se zvyšováním sazeb ze strany své banky.

„Chceme rozhýbat trh s bydlením a odbourat strach lidí z návštěvy banky, když shánějí peníze na nový byt nebo chtějí výhodně refinancovat,“ uvedl generální ředitel mBank Janusz Mieloszyk. A v patách jeho instituci kráčí i další bankovní domy.  

Třeba Komerční banka snížila úrokovou sazbu u hypoték o 0,1 až 0,3 procentního bodu. Raiffeisenbank zase oznámila, že klienti mohou opět po více než roce získat hypoteční úvěry až do 90 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Hypoteční banka nabízí lidem, kteří o hypotéku zažádají během února, její vyřízení bez poplatku.

Rozhovor s Petrem Bartoněm a Vladimírem Piskáčkem (zdroj: ČT24)

Ekonomové ovšem tvrdí, že sazby zatím zůstávají poměrně vysoké. Navíc dodávají, že do budoucna se budou rozevírat nůžky mezi reálnou úrokovou sazbou a nominální úrokovou sazbou, tedy tou, která zohledňuje i inflaci. Lidé by se na to měli připravit. „Do budoucna nominálně sazby porostou. Proto, co se týče třeba fixace, tak doporučuji zůstat u krátkodobé fixace, než se rozhýbe trh, a potom skočit do delší fixace, abych se pojistil právě proti nebezpečí inflace,“ poradil ekonom VŠE Petr Bartoň.

Stávajícím klientům bank, kterým právě nyní končí fixace, čehož banky mnohdy využívají k razantnímu zvýšení úrokové sazby, doporučují odborníci vyjednávat. Nejprve by měli snížení sazby žádat z titulu bezproblémových klientů u své dosavadní banky. Pokud jim nevyjde vstříc, nezaškodí poohlédnout se po nabídkách dalších poskytovatelů hypoték.

Vydáno pod