Finanční problémy Řecka jsou i problémem eurozóny

Atény - Podle řeckého ministra financí Jorgose Papakonstantina je problém předlužených veřejných financí Řecka zároveň problémem celé eurozóny. Ministr tuto tezi prohlásil na dnešní ekonomické konferenci v Aténách. Na řadě jsou podle něj Španělsko a Portugalsko. Jedním z možných řešení fiskální krize by mohly být společné emise státních dluhopisů zemí eurozóny, uvedl Papakonstantinu.

Evropskými finančními trhy a kurzem eura začal na konci loňského roku otřásat prudký růst řeckého rozpočtového deficitu a státního dluhu na těžko udržitelné úrovně. Poté začaly trhy spekulovat o odpadnutí Řecka z eurozóny a o nutnosti finanční sanace země jejími partnery. Finanční záchranu Evropská unie vylučuje a požaduje po Aténách razantní úspory. Návrhy na emise společných eurobondů ovšem odmítá řada zemí v čele s Německem.

Jorgos Papakonstantinu, řecký ministr financí

„Po Řecku jsou na řadě další země jako Španělsko a Portugalsko. Proto je problém Řecka i přes řecké zvláštnosti také problémem eurozóny.“

Podle řeckého premiéra Jorgos e Papandrea, který vyhrál říjnové volby se sliby zdanit bohaté a dávat více chudým, je země obětí bezprecedentního spekulativního útoku. Kvůli prudkému poklesu cen řeckých vládních dluhopisů se náklady země na nové výpůjčky drasticky zvýšily. „Země nemůže být ponechána na milost věřitelů a trhů,“ uvedl Papandreu. Dodal, že vysoká přirážka mezi výnosy řeckých a německých státních dluhopisů je zcela neodůvodněná a dusí ekonomiku. Výnosová přirážka dnes dosáhla téměř 3,5 procentního bodu proti 3,27 bodu v pondělí.

Další na řadě - Portugalsko, Itálie a Španělsko

Právě finanční problémy Řecka se staly zdrojem obav, že se nákaza bude šířit do dalších zemí eurozóny, které patří ke slabším článkům celého měnového bloku. Obavy budí zejména rovněž vysoce zadlužené jihoevropské země, mezi které patří Portugalsko, Itálie a Španělsko.

Také portugalský člen bankovní rady Evropské centrální banky Vitor Constancio dnes vyjádřil Obavy z hospodářského vývoje Portugalska. Podle něj se ekonomika země nachází „ve vážné a složité chvíli“. Prudce klesaly rovněž ceny portugalských dluhopisů v posledních týdnech po propuknutí řecké krize.

Itálie
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org