Exekucí loni přibylo téměř o třetinu

Praha – Dlužníků, kteří nesplácejí své dluhy a musí k nim zavítat exekutor, rychle přibývá. V roce 2009 soudy nařídily 718 tisíc exekucí, tedy zhruba o 30 procent více než o rok dříve. Narostlo také množství vícečetných exekucí. V průměru exekucí prochází zhruba čtyři až pět procent obyvatel České republiky.

„Exekuce se stávají trendem, běžným řešením platební neschopnosti či neochoty dlužníka platit své dluhy,“ tvrdí Exekutorská komora. Od roku 2001 do současnosti soudy podle ní nařídily více než 2,5 milionu exekucí.

Vymáhat z dlužníků peníze je ale podle exekutorů stále těžší. „Počet nařízených exekucí neodpovídá vymoženým prostředkům vzhledem ke špatné sociální situaci dlužníků,“ upozornil ředitel Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták.

Do spárů exekutorů se podle Exekutorské komory nejčastěji dostávají lidé ve věku od 20 do 35 let a důchodci, často lidé se základním vzděláním a nižším sociálním postavením. Za zhruba třetinou nařízených exekucí v Česku stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městským policistům, poplatky obcím za svoz odpadků či penále zdravotním pojišťovnám.