Paroubek ukáže Fischerovi Cestu z krize, euro chce v roce 2015

Praha – Česko by podle sociální demokracie mohlo přijmout euro už v roce 2015 nebo 2016. Konvergenční program z dílny ČSSD je součástí dokumentu s názvem Cesta z krize, který dnes představil předseda strany Jiří Paroubek. V úterý s ním chce jít za premiérem Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou. Sociální demokraté chtějí, aby vláda z jejich představ vycházela při stanovování následujícího postupu řešení hospodářských problémů.

Aby Česko mohlo přijmout euro, bude muset snížit schodky veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Podle vládního konvergenčního programu, který je základním dokumentem země pro vstup do eurozóny, by měl deficit veřejných financí postupně klesat a pod tři procenta HDP se dostane v roce 2014. To by podle ministra financí Eduarda Janoty znamenalo přijetí eura v roce 2017.

„Pokud jde o ten konvergenční program, který je zřejmě do určité míry inspirován TOP 09 a jejím faktickým šéfem Miroslavem Kalouskem, vypadá to, že to není žádná sláva,“ řekl Paroubek na adresu vládního materiálu. Kdyby vláda přijala opatření ČSSD, dostal by se podle něj schodek pod tři procenta HDP už v roce 2013, jak to chce Evropská komise.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Podpora investic a vyšší zaměstnanost

O materiálu Cesta z krize mluvil Proubek už na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru strany. Podle něj Česko potřebuje přijmout společnou evropskou měnu, protože krize prokázala, že země je fiskálně zranitelnější bez eura. ČSSD v dokumentu navrhuje také vyšší podporu investic, vytvoření státní politiky zaměstnanosti nebo spuštění funkčního systému boje proti korupci a organizované kriminalitě.