Spor o kompenzace mezi Islandem, Británií a Nizozemím pokračuje

Londýn - Jednání mezi Islandem, Británií a Nizozemskem dnes skončila bezvýsledně. Spor o kompenzace za zahraniční investice ztracené za finanční krize po kolapsu islandských bank tak trvá. Island se snaží vyhnout potenciálně zdrcujícímu referendu o splacení 5,7 miliardy dolarů, které Británie a Nizozemsko daly jako náhradu investic, o něž Britové a Nizozemci přišli po krachu banky Landsbanki a její internetové pobočky Icesave v říjnu 2008. Trojice zemí ve společné zprávě uvedla, že si ministři vyměnili názory. Více zpráva z dnešního jednání v nizozemském Haagu neuvádí.

Bylo to přitom první jednání, kdy se osobně setkali vysocí představitelé všech tří zemí od okamžiku, kdy islandský prezident Ólafur Grímsson odmítl podepsat zákon o kompenzacích a situaci vyhrotil. Zpráva uvádí, že všechny tři strany teď budou po setkání posuzovat situaci. „V tomto stadiu nejsou žádné další diskuse v plánu,“ dodává.

Islandský parlament na konci minulého roku odsouhlasil podmínky pro splacení investic. Prezident ale během ledna výjimečně využil své pravomoci a návrh nepodepsal, protože považuje podmínky vynucené Británií za příliš tvrdé. Jeho krok si vynutil referendum, které se chystá na 6. března. Podle průzkumů budou Islanďané volit proti nynějšímu tvrdšímu návrhu.

Pokud ho referendum zamítne, parlament se vrátí k původní mírnější verzi, kterou ale vlády v Británii a Nizozemsku zamítly. Řešení situace se tak může protahovat. Situace ohrožuje i uvolnění prostředků od Mezinárodního měnového fondu a severských zemí, které mají pomoci Islandu zotavit se z následků finanční krize.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ČT24/www.alphabetics.info
Vydáno pod