Řecko nezbankrotuje ani nevystoupí z eurozóny

Davos – Nad Řeckem se stahují mraky. Má vážné rozpočtové problémy a valí se na něj kritika od některých členů eurozóny, hlavně z Německa. Riziko státního bankrotu je ale zažehnáno, stejně jako výstup z eurozóny. Dnes to oznámil komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Evropská politika není otázkou národního, ale evropského zájmu

Podle Almunia totiž státní bankrot v eurozóně ani není možný. Pravděpodobnost, že stát získá financování ve vlastní měně, je totiž mnohem větší. V posledních dnech se hojně spekuluje, zda ostatní členové eurozóny Řecku pomohou. Například němečtí vysoce postavení politici tvrdí, že si má každá země z problémů pomoci sama. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso nicméně prohlásil, že je zcela zřejmé, že evropská politika není otázkou národního, ale evropského zájmu.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu dnes v Davosu uvedl, že řecká vláda dělá vše potřebné, aby země rozpočtový schodek snížila. „Máme stabilizační program a jsme připraveni ho plnit. To znamená, že ani jediné euro neutratíme zbytečně,“ prohlásil ministr.

Země slíbila schodek letos snížit na 8,7 procenta hrubého domácího produktu. Řecko bude především snižovat sociální zabezpečení. Atény také plánují daňovou reformu a chystají úspory mzdových nákladů ve veřejném sektoru.

Alespoň přechodnou důvěru investorů si Řecko zajistilo, když se mu v pondělí podařilo prodat dluhopisy v objemu osmi miliard eur. Na únor země plánuje další emisi.