Dluhopisy by prý byly pro stát moc drahé

Praha – O tom, zda stát vydá dluhopisy pro lidi, dnes jednali politici, ministr financí i šéf centrální banky. Zatím se nedohodli ani na podobě dluhopisů. Politikům například vadí, že pro stát tyto dluhopisy byly příliš drahé. Desetiletý dluhopis s pětiprocentním úrokem garantovaným státem, to byla jedna z variant, jak by mohl zadlužený stát získat peníz od lidí.

„V našem produktu klient vždycky získal jistinu celou, stoprocentně. Úrok by získal takový, jaký je ve smluvních podmínkách,“ říká ministr financí Eduard Janota. Podle politiků je ale problém, jak nastavit malus, tedy sankci v případě prodeje dluhopisu před splatností. Aby jeho výše na jednu stranu neodradila lidi od nákupu, ale na druhou, aby stát kvůli němu nepřicházel zbytečně o velké peníze.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová:

„Samozřejmě velké množství dluhopisů znamená velkou nabídku, která převyšuje poptávku a to znamená nízkou cenu.“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

„Pokud by se dramaticky změnily podmínky úročení, tak samozřejmě občan by dal raději peníze někam jinam, takže pokud během té desetileté lhůty by se to mohlo zpětně odkoupit, tak by to muselo být pod určitou sankcí a samozřejmě by stát musel sáhnout do kasy a ty dluhopisy by musel zpátky koupit,“ říká k dluhopisům poslanec za KSČM Jiří Dolejší.