Firmy věří v oživení, obávají se ale populismu vlád

Davos – Šéfové světových firem jsou přesvědčeni, že se svět vyhnul dlouhé ekonomické recesi a letošním rokem nastolí nové období hospodářského růstu. Obávají se ale zásahů vlád do ekonomiky a nastolování přemrštěné regulace, která oživení zbrzdí. To plyne z průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers(PwC) pro letošní Světové ekonomické fórum v Davosu.

Čtyři pětiny dotázaných ředitelů vidí vývoj ekonomiky optimisticky, což je radikální obrat oproti loňské atmosféře hlubokého pesimismu. Vrásky na čele ale šéfům činí plánované zákroky vlád proti finančnímu sektoru. „Bylo by nešťastné, kdyby připravované regulační reformy byly založeny na populistickém poselství,“ vyjádřil názor firemních šéfů zástupce PwC Dennis Nally.

„Bohužel pozorujeme řadu kroků, které se odehrávají izolovaně v jednotlivých zemích. Vidíme to v USA, vidíme to v Británii a v částech Evropy,“ řekl Nally. Evropské vlády se k Obamově nové iniciativě stavějí opatrně. EU ale dala najevo, že tyto kroky následovat neplánuje.

Průzkum PwC dále zjistil, že 39 procent šéfů má v plánu zvýšit v tomto roce počet zaměstnanců. Další propouštění naopak plánuje 25 procent nejvyšších manažerů proti téměř 50 procentům před rokem.