Potvrzeno: Saab jde do náruče Spykeru

Detroit - Americká automobilka General Motors nakonec prodá svou švédskou divizi Saab nizozemskému výrobci luxusních vozů Spyker. Informaci dnes potvrdila firma. Ztrátová švédská značka je tak zachráněna před zánikem. Hodnota transakce je odhadována na 400 milionů dolarů. Spyker podle agentury Reuters za Saab zaplatí 74 milionů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) v hotovosti a dalších 326 milionů dolarů (asi šest miliard korun) v preferenčních akciích nové společnosti, která vznikne po dokončení transakce.

Po ohlášení transakce švédská vláda oznámila, že se rozhodla poskytnout záruky na úvěry od Evropské investiční banky pro Saab. Podle zdroje jsou vládní záruky na půjčky ve výši 400 milionů eur (asi 10,4 miliardy korun) podmínkou pro uskutečnění transakce, která by měla být podle GM dokončena v polovině února.

John Smith, viceprezident GM pro podnikové plánování a aliance:

„Je to skvělá zpráva pro zaměstnance, prodejce a dodavatele Saabu, skvělá zpráva pro miliony zákazníků a fanoušků Saabu po celém světě a skvělá zpráva pro GM… Dohoda zajistí budoucnost značky Saab.“

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Spyker jako malosériový výrobce

Zatímco Saab v roce 2008 vyrobil asi 90 tisíc vozů, z útrob Spykeru vyjelo pouhých 110 aut. „Určitě to bude zajímavá situace, protože Spyker je holandská firma. Je to malosériový výrobce, prodá asi 50 kousků ročně a ta auta jsou luxusní záležitostí, protože stojí víc než 4 miliony,“ uvedl Jakub Rejlek, šéfredaktor časopisu Faster Magazine.

Jakub Rejlek, šéfredaktor časopisu Faster Magazine:

„Zajímavé to bude také v tom, že Spyker svá auta staví na starší technice - používá osmiválcové benzinové motory s přeplňováním. Spyker vlastně nemá Saabu co nabídnout, takže je otázka, co s ním zamýšlí nebo jakým směrem ho povede.“

Společnost General Motors sice nedávno rozhodla o postupném ukončení činnosti Saabu, nevyloučila však prodej podniku v případě výhodné nabídky. V České republice i v dalších zemích tento měsíc protestovali proti likvidaci švédského podniku fanoušci značky.

Nicméně za posledních 20 let je firma téměř nepřetržitě ztrátová. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989. Firma zaměstnává 3 400 lidí.