Počet mýtných hříšníků se snížil

Praha – Celníci loni přistihli 35 tisíc řidičů kamionů, kteří řádně neplatili mýtné na českých dálnicích a rychlostních silnicích. Vyplývá to z informací na internetových stránkách celní správy. Počet mýtných hříšníků se oproti roku 2008 snížil o šest tisíc, podle mluvčího celníků Jiřího Bartáka by mohl být důvodem menší provoz kamionů kvůli krizi.

Ve srovnání s rokem 2008 se také snížil objem vybraných pokut za porušení mýtné povinnosti. Na místě zaplatili řidiči 23 milionů korun, o necelých sedm milionů méně než předloni. Přes 2000 případů předali celníci ke správnímu řízení, kde přesná statistika pokut zatím není k dispozici. Ve správním řízení hrozí až půlmilionová sankce.

Kromě pokuty však musejí dopravci doplatit i projeté mýtné. „Důležitou roli při snižování počtu neplatičů hraje také fakt, že jsme loni začali dlužné mýtné důsledně vymáhat, což se dostalo do povědomí řidičů a vedlo k jejich vyšší disciplíně,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Mýtné se v České republice platí od roku 2007. Loni zaplatili automobiloví dopravci celkem 5,54 miliardy korun, o 600 milionů méně než předloni. Nižší výběry přičítá ŘSD ekonomické krizi a menšímu objemu přeprav. Celkem bylo loni v systému registrováno zhruba 420 tisíc kamionů. Kromě mýtného dohlížejí celníci také na osobní vozy a dálniční známky.