Venezuela má možná dvakrát více ropy než Saúdská Arábie

Caracas - Venezuela má zřejmě dvakrát více ropy než Saúdská Arábie a více než dvojnásobek dosud odhadovaných rezerv. Alespoň to tvrdí američtí geologové z vládní agentury US Geological Survey (USGS), podle kterých pás u řeky Orinoko obsahuje až 500 miliard barelů surové ropy. Toto hodnocení předčí i optimistické odhady venezuelského prezidenta Cháveze. Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), venezuelská státní petrolejářská společnost, se k informacím nevyjádřila.

Geolog USGS Chris Schenk, šéf skupiny pracující na zprávě o zásobách v oblasti Orinoka, uvedl, že odhady vycházejí z toho, kolik ropy by mohlo být využito za současných technologií. To však ještě neznamená, že by se těžba této ropy vyplatila. Výzkumníci vycházeli částečně z údajů od venezuelské státní ropné firmy PDVSA, podle které by v povodí Orinoka mohlo být až 1,3 bilionu barelů extra těžké ropy, ne všechnu je však možné vytěžit.

Udávaných 513 miliard barelů je střední hodnota rozpětí stanoveného výzkumníky USGS, které činilo 380 miliard až 652 miliard barelů. Výtěžnost by tak podle nich měla činit 40 až 45 procent a časem se spolu se zlepšováním technologií zvýšit. Venezuelský geolog Gustavo Coronel však považuje tento odhad za velmi optimistický. Pochybuje, že by výtěžnost mohla být o moc vyšší než 25 procent. Podle něj by se navíc dalo i pochybovat o tom, zda by těžby i v tomto případě byla ekonomicky výhodná, alespoň v současné době.

Venezuelská naleziště jsou druhá největší na světě po Blízkém východu a vývoz ropy je pilířem hospodářství tamní levicové vlády. Jeho chátrání se před dvěma týdny snažila zmírnít venezuelská vláda devalvací měny. Tamní prezident Hugo Chávez se pak rozhodl vyslat do ulic armádu, která měla ohlídat, aby obchodníci nezvyšovali ceny zboží. Stovky obyvatel ale pro jistotu již před tím vybraly své účty a zaplnily obchody. Lidé chvatně skupovali hlavně domácí spotřebiče a elektroniku.