Vláda chce zatočit s lichvou

Praha – Ve sněmovně se rodí kompromis, jak omezit přemrštěné úroky z půjček. Na plánu zatočit s lichvou se překvapivě shoduje pravice i levice. Podle jejich návrhu by vláda měla každoročně stanovit, co je ještě normální úrok, a co už je lichva. Počet zadlužených domácností totiž stoupá. Podle odhadů mají Češi nyní napůjčováno dohromady téměř 972 miliard korun. Za neschopností splácet jsou pak mnohdy vysoké úroky.

„Rýsuje se teď kompromis, který by znamenal, že bychom do zákona nestanovovali přesně výši, ale že by ji každoročně stanovovala vláda, tak jak je tomu třeba na Slovensku,“ řekl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. „Určitě si myslím, že v této matérii je nějaký prostor, aby došlo k dohodě,“ dodal poslanec za ODS Jiří Polanský.

Politici doufají, že zákon schválí ještě do voleb. Problémy s lichvou totiž v krizi narůstají a zasahují především regiony s vysokou nezaměstnaností. Návrhy politiků se ale nelíbí občanským sdružením, jako je třeba Člověk v tísni. Podle nich se tak otevře prostor pro takzvané černé lichváře. Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni tvrdí, že by spíše bylo třeba fixně stanovit výši celkových nákladů na půjčku, do které by byly započítány i sankce, které dlužníkovi hrozí.

Černí lichváři půjčí často i lidem, o kterých předem vědí, že se jinak k penězům nedostanou. Když přijde na splacení dluhu, klidně jim kvůli stu tisíc vezmou i střechu nad hlavou. Zaměřují se při tom na skupiny lidí pobírající sociální dávky, tedy důchodce, invalidy či matky na mateřské dovolené. Mají totiž jistotu, že i když takový dlužník nemá v podstatě žádný majetek, pravidelně mu přichází příjem.