KIT digital vstupuje na pražskou burzu

Praha – Už příští týden se nabídka pražské burzy rozšíří o akcie další společnosti. Kotační výbor burzy dnes schválil přijetí akcií technologické KIT digital na hlavní trh. Obchodování by mělo odstartovat v pondělí. Původem dubajská společnost chce v Praze vydat až 2,5 milionu nových akcií, další čtyři miliony nabídne investorům na americkém technologickém trhu Nasdaq, kde se už dnes její cenné papíry obchodují.

Jedna akcie KIT digital by se podle návrhu emise měla prodávat za 11 dolarů. Definitivní cena se ale stanoví až podle toho, jaký bude o akcie zájem. Obě nabídky - tedy jedna v Česku a druhá v USA - by měly firmě vynést přes 70 milionů dolarů. Úpis akcií podle pražské burzy proběhne v pátek 22. ledna a bude přístupný pouze institucionálním investorům.

KIT digital je předním světovým poskytovatelem řešení pro správu video obsahu prostřednictvím protokolu IP a má přes 600 firemních zákazníků ve více než 30 zemích světa. Kromě Prahy má podnik své hlavní pobočky také v Kolíně nad Rýnem, Dubaji, Londýně, Melbourne, New Yorku, Stockholmu a Torontu.

Pro pražskou burzu je vstup KIT digital první primární emisí (IPO) po více než půldruhém roce. Tou zatím poslední byl vstup těžební společnosti NWR v květnu 2008. Letošek by ale pro burzu mohl být na IPO bohatý. Tento týden se totiž objevily informace, že o emisi svých akcií uvažuje i sázková společnost Fortuna. Jejím stoprocentním vlastníkem je česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.