Daně z příjmu fyzických osob možná porostou

Praha - Ministerstvo financí zvažuje možnost zvýšit daň z příjmu fyzických osob na 25 procent. V současnosti je jednotná sazba této daně 15 procent ze superhrubé mzdy, což je 23 procent z hrubé mzdy. Důvodem k tomuto kroku je rekordně hluboký deficit veřejných financí. Pokud by plán nakonec prošel, znamenalo by to konec konceptu superhrubé mzdy. Informuje o tom dnešní vydání Hospodářských novin.

Ministerstvo rovněž navrhuje zrušit stropy na odvody sociálního pojištění pro lidi, kteří vydělávají více než 1,7 milionu korun ročně. Kolik přesně by se zvýšením daní z příjmů získalo, není zatím jasné. Bude totiž také záležet na tom, jak by se hýbalo se slevami na daních. Návrhy jsou součástí koncepce českého daňového systému, který úředníci připravují již od listopadu minulého roku.

Celý plán má být hotový v březnu a bude na příští vládě, zda jej přijme. Zdanění příjmů ve výši 25 procent v současné době odmítá ODS i ČSSD. Předseda ODS Mirek Topolánek však minulý týden uvedl, že možnost posunutí stropu na sociální pojištění nevylučuje.