Sníh způsobil tisíce škod za víc než sto milionů

Praha – Tisícovky škod za celkem více než sto milionů korun zatím nahlásili klienti pojišťovnám v souvislosti s přívaly sněhu, který v posledních dnech pokryl celé Česko. Podle pojišťoven navíc ještě zdaleka není pojistným událostem konec. Kvůli tání nyní narostou zejména škody způsobené pádem sněhu nebo rampouchů.

Přes 700 poškozených staveb a domácností kvůli sněhu a mrazům eviduje Česká pojišťovna. Nejvíc se jí ale ozývají motoristé. Operátorům ČP jich po uplynulém kalamitním týdnu zatelefonovalo přes pět tisíc. Nejčastěji bourali do stromů, veřejných osvětlení, svodidel a plotů, ale také do jiných vozidel a výjimkou nebyla ani lesní zvířata a chodci. Celkové škody už přesáhly sto milionů korun, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa k dnešnímu dni eviduje 350 škod za celkem 24 milionů korun. Jsou to většinou menší škody na střechách rodinných domů, poškozené přístřešky nebo zastřešení bazénů, ale zvýšil se i počet poškozených vozidel, uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. „Pokud bychom započítali i škody, které vznikly v důsledku dopravní nehody u motorových vozidel, celková výše by byla o několik desítek milionů vyšší,“ podotkl.

Pozor na tající rampouchy

Napadený sníh teď začíná tát, a podstatně se tak zvyšuje hrozba pádu sněhu ze střech. „Předpokládáme, že v tomto týdnu přibude počet případů, kdy padající sníh poškodí auta stojící u chodníků, velmi nebezpečná je tato situace také pro chodce,“ dodal Káňa.

Náhrady těchto škod může poškozený požadovat po majiteli nebo správci domu, který má s pojišťovnou uzavřenu odpovědnostní pojistku. Ten pak pojišťovně oznámí „svoji“ pojistnou událost, upozornil Bálek.

Při vyřizování těchto případů lze podle Bálka zvolit dvě cesty. Buď majitel či správce domu zaplatí škodu poškozenému ze svého, a pak mu ji pojišťovna proplatí, nebo ji poškozenému zaplatí přímo pojišťovna, která dořeší všechny detaily přímo s ním. Odpovědnostní pojištění mají téměř všichni majitelé domů, protože v porovnání s tím, jaké finanční částky po nich bez pojištění může vymáhat poškozený motorista soudní cestou, přijde prý roční pojistka na zanedbatelný peníz, uvedl Bálek. „Pojistka stojí stokoruny, nároky poškozených však mohou být statisícové,“ doplnil.

Pojišťovna Generali přijala k dnešnímu dni 616 pojistných událostí, které se bezprostředně vztahují k období od 8. do 11. ledna, kdy Česko zasáhla tlaková níže spojená se sněhovou kalamitou. Celkové škody činí 18,2 milionu korun. Jejich postupný růst předpovídaly už první scénáře, které vycházejí z předpokladu, že především škody na majetku hlásí lidé se značným zpožděním, uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Sněžení způsobuje řidičům nemalé problémy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod