Sazka platí arénu a nefinancuje sport, stěžuje si Topolánek

Praha – Podle předsedy ODS Mirka Topolánka neplní společnost Sazka svou funkci a nedává do sportu dost peněz. Situaci chce řešit i premiér Fischer. Sazka by měla sportovním svazům ročně odevzdat miliardu korun, většinu peněz ale spolknou splátky za výstavbu multifunkční arény v pražské Libni.

Ještě v roce 2004 dostaly sportovní svazy od Sazky miliardu korun, teď se musí spokojit se třetinou. Některé už s penězi ze Sazky ve svém účetnictví radši ani nepočítají. „Stejně jako v loňském roce jsme nepředpokládali žádné příjmy a pak nám přišlo 3,5 milionu, tak v letošním roce opět počítáme s nulou a budeme mile překvapeni, pokud něco dostaneme,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Podle Mirka Topolánka ale Sazka dostala licenci hlavně proto, aby z výnosů z loterie a jiných her financovala český sport, a to se teď neděje. Sazka se ale podobnému tvrzení brání. „Odvádíme pravidelně zhruba o polovinu víc, než nám ukládá zákon. Každoročně je to zhruba miliarda korun,“ upozorňuje mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Háček je v tom, že většina peněz, které dá Sazka na podporu sportu, jde na splátky za výstavbu arény. Po zaplacení všech dluhopisů by se konečná částka mohla vyšplhat až na 14 miliard korun. Například olympijský stadion v Pekingu pro 90 tisíc lidí přitom stál jen osm miliard. „Aréna za dobu výstavby a provozu už vytvořila pro veřejné rozpočty přes 5 miliard korun. A myslím si, že by bylo správné, aby stát část těchto peněz vrátil do sportovního a tělovýchovného prostředí,“ brání se Zdeněk Zikmund.

Do sporu se chce vložit i premiér Jan Fischer. Podle předsedy ODS by se schůzka, která by měla vyřešit financování českého sportu, mohla konat během olympijských her. Ty začínají ve Vancouveru 12. února.

Vydáno pod