Řecko si utáhne opasek, šetřit chce až neskutečně rychle

Atény - Řecko chce v rekordním čase konsolidovat veřejné finance a nejpozději do tří let stlačit obří donedávna zatajovaný rozpočtový deficit pod tři procenta HDP dané unijním Paktem stability. Loni přitom země hospodařila s 12,7procentním schodkem. Cíle krizového plánu dnes představila tamní vláda, neupřesnila ale, jak jich chce dosáhnout. Analytici mu příliš nevěří.

Poté, co vyšel najevo skutečný stav veřejných financí, který oficiální statistiky donedávna zakrývaly, se Řecko dostalo do těžkých finančních potíží. Minulý měsíc se Aténám prudce zvýšily náklady na obsluhu dluhu, když úvěrový rating země snížily všechny tři světové ratingové agentury. Objevují se pochyby o setrvání Řecka v eurozóně a země EU začaly kvůli ohrožení společné měny tlačit Atény k razantním krokům. „Naše úsilí v příštích třech letech bude rozhodující pro to, jakým směrem se země vydá,“ řekl premiér Jorgos Papandreu. „Cíle jsou dosažitelné, jsme schopni to dokázat,“ dodal.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že schodek bude letos snížen o plné čtyři procentní body na 8,7 procenta HDP. V roce 2011 má podle plánu klesnout na 5,6 procenta HDP a v roce 2012 dosáhne cíle dalším snížením o 2,8 procentního bodu.

Řecká ekonomika drastickým snižováním schodku podle vlády příliš zasažena nebude. Po loňském propadu a letošní stabilizaci má HDP již příští rok vzrůst o 1,5 procenta a v roce 2012 poroste tempem 1,9 procenta.

Vláda je moc ambiciózní, tvrdí ekonomové

Finanční trhy však zůstaly skeptické. Analytici vesměs říkají, že v načrtnutých obrysech plánu není v zásadě nic nového a že investoři potřebují podrobné informace, jak cílů dosáhnout. Ekonomové vidí rozpor hlavně mezi ambiciózním snižováním deficitů a poměrně optimistickým odhadem růstu ekonomiky. Drastické škrty výdajů totiž často vedou k ekonomickému poklesu.

Podle Bena Maye z firmy Capital Economics se letos řecká ekonomika propadne o dvě procenta a do černých čísel se nevrátí ani napřesrok. „Není pravděpodobné, že by deficit klesal tak prudce, jak si oni myslí. Kdyby se však vláda snažila splnit své cíle za každou cenu, mohlo by to vyvolat velmi hlubokou a závažnou recesi. Je to rozhodně velmi ošklivá situace,“ řekl May.

Vláda má v pátek svůj plán předložit EU. Minulý týden Řecko navštívila unijní delegace a Brusel vyzval Atény, aby se zaměřily spíše na strukturální škrty ve výdajích než na jednorázové zvyšování daní.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že veřejnost by tvrdá úsporná opatření přijala za předpokladu, že náklady budou rozděleny rovnoměrně. Objevují se však varovné známky neklidu, zejména ze strany tradičně militantních odborů. Ty odmítají jakékoli výdajové škrty, které by zasáhly veřejnost, a od 10. února proti nim chtějí začít stávkovat.