Listopad přál stavebnictví, průmysl zklamal

Praha – Český průmysl se stále marně snaží odrazit ode dna. I když se v listopadu meziročně propadl o pouhou desetinu procenta, podle ekonomů to je přesto zklamání. Výsledek nezachránil ani pětinový nárůst výroby aut. Dařilo se naopak stavebnictví, to meziročně vzrostlo o 6,4 procenta. Podle statistického úřadu pomohlo stavebnictví hlavně teplé listopadové počasí. To umožnilo totiž stavět stejně jako v letních měsících.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce podle statistiků v listopadu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba elektrických zařízení. Průmyslová produkce rostla nejvíce u motorových vozidel, přívěsů a návěsů, potravinářských výrobků a pryžových plastových výrobků.

„Za nejlepším výsledkem od září 2008 stojí téměř výlučně vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel. Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraničí již došly, což se mimo jiné promítlo již ve slabších německých datech v posledních dvou měsících,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Rozhovor s Tomášem Volfem (zdroj: ČT24)

Listopadový výsledek je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožmberského do určité míry zklamáním také s ohledem na fakt, že se objem produkce srovnával s obdobím, kdy krize na průmysl již plně dolehla. Navíc byl výsledek pozitivně ovlivněn meziročně vyšším počtem pracovních dnů.