Stavba solárních elektráren se přestane vyplácet

Praha – Zájem o investice do solárních elektráren v Česku trvá. Výkupní cena sluneční energie je totiž u nás, i po 5procentním snížení Energetickým regulačním úřadem ERU, stále vyšší než v okolních zemích. Parlament už ale pracuje na nápravě. Investoři tak využívají poslední šanci vydělat a počet solárních elektráren raketově stoupá. Zavedení navrhované novely by totiž znamenalo zastavení investování do fotovoltaiky již od 1. července 2010. Letos by mohlo přibýt 10 tisíc elektráren o celkovém výkonu 500 megawattů.

Dodnes bylo pořízení sluneční elektrárny výhodné. Cena solárních panelů klesla, ale výkupní ceny energie zůstaly v Česku vysoko. Výš než například v Německu či Rakousku. Chystá se ale změna. „Chceme ERU umožnit, aby mohl snížit výkupní cenu o více než pět procent u těch projektů, kde je návratnost nižší než 11 let,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Je ale možné, že se investice do solárních elektráren budou vyplácet i nadále

„Pokud provedeme nějaké snížení ceny, tak na to samozřejmě mohou reagovat dovozci nebo producenti těch solárních panelů a může to opět vést k dalšímu snížení cen panelů nebo těch technologií. A ten rozvoj může v určitých rozumných mezích pokračovat dále,“ tvrdí místopředseda ERU Blahoslav Němeček.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský

„Fotovoltaika, byť ten boom je v posledních letech obrovský, tak stále produkuje velice malé množství energie. Hlavní množství obnovitelné energie máme z vodních zdrojů. Velký potenciál má také biomasa.“

Novela už prošla prvním čtením ve sněmovně, zítra o ni bude jednat hospodářský výbor. Platit by mohla pro solární elektrárny postavené v roce 2011.