Pro peníze na podnikání do Spojených států

Praha – Finanční a hospodářská krize, které se v posledních dvou letech proletěly světem, ubraly investorům chuť vkládat peníze zejména do rizikových projektů, a tím tedy i do začínajících firem. Řada začínajících podnikatelů je tak konfrontována s tvrdou realitou, mají řadu nápadů, ale na jejich realizaci nemají peníze. Agentura CzechInvest se rozhodla dát těmto společnostem šanci zkusit štěstí v Americe, když u investorů v Česku pohořeli. Vybrané české technologické firmy pošle na čtvrt roku přímo do srdce informačních technologií – do Silicon Valley u San Francisca.

Strávit nejméně čtvrt roku v Silicon Halley pomůže českým podnikatelům Český technologický akcelerátor „CzechAccelerator“ agentury CzechInvest. Do výběrového řízení se mohou hlásit ode dneška až do 26. ledna. „Je to určeno pro malé a střední, dokonce i minipodniky, je to určeno zejména pro firmy, které mají nějaký inovační růstový potenciál, které se můžou na tom americkém trhu prosadit,“ uvedla pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová. První čtyři firmy, které uspějí, se do USA podívají už v dubnu.

CzechAccelerator bude sídlit v Plug and Play Tech Centre v městečku Sunnyvale. „Plug and Play Tech Centre jsme založili teprve před čtyřmi lety a za tu dobu už jsme začínajícím společnostem pomohli získat přes půl miliardy dolarů startovního kapitálu,“ podtrhl manažer Plug and Play Tech Centre pro mezinárodní vztahy Jupe Tan.Asi nejznámějším projektem, který díky centru získal investory, je systém placení přes internet Pay Pal.

Alexandra Rudyšarová, generální ředitelka CzechInvestu

„Je vyzkoušeno, že právě v tomto Plug and Play centru je tříměsíční doba takovou tou rozhodující pro to, jestli ta firma ten potenciál uplatní na americkém trhu, nebo neuplatní. Takže v případě, že se podaří za tři měsíce najít a vytvořit ten kontakt, tak výsledkem by mělo být uzavření smlouvy o další spolupráci, uzavření smlouvy o financování a pak je samozřejmě už otázkou té firmy, jestli se rozhodne setrvat v oblasti západního pobřeží nebo se vrátí do České republiky a přivede toho investora sem.“

Kanceláře v americkém centru zaplatí úspěšným uchazečům, které vybere porota složená ze zástupců CzechInvestu, ministerstva průmyslu a obchodu a odborné veřejnosti, agentura CzechInvest. Podnikatelé si v něm budou podávat ruku s nejvýznamnějšími světovými hráči, jako je Microsoft, Google nebo Sun. Samotné firmy uhradí svým delegátům jen dopravu a ubytování. „Mohlo by se to vyšplhat na 250 až 300 tisíc pro firmu,“ vypočítala Rudyšarová.

Letos by se mělo do Silicon Valley podívat 12 firem. Pokud se program osvědčí, bude pokračovat i v příštím roce, to znamená, že by do USA jelo dalších 16 společností. Zájem zapojit své firmy do projektu má třeba ČVUT. Do soutěže pošle dvě firmy. „Jsou tu firmy, které jsou schopny přetvořit ty nápady do něčeho použitelného, široce využitelného na světovém trhu,“ upozornil vedoucí katedry kybernetiky Vladimír Mařík.

Podmínky výběrového řízení i přihlášku do něj naleznou uchazeči na internetových stránkách agentury CzechInvest. Podat ji musí do 26. ledna 16:00.