Francie si posvítí na odměny bankéřů

Paříž – Francie zdaní odměny bankéřů mimořádnou padesátiprocentní daní. Daň se dotkne zhruba 2500 bankéřů, obchodníků a dalších finančních pracovníků. Srážka by měla postihnout odměny jen v letošním roce a za tu dobu by měla státu vynést 360 milionů eur (9,4 miliardy korun). V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro to uvedla ministryně hospodářství Christine Lagardeová.

Francie má podle ministryně na razantní zdanění odměn plné právo. Bankovní sektor se v posledních měsících vrací po propadech způsobených finanční krizí k zisku. K rychlému ozdravení bankám pomohla především mnohamiliardová státní pomoc. „Za těchto podmínek je oprávněné, aby Francouzi získali podíl z těchto výsledků,“ zdůraznila Lagardeová. „Toto opatření je signálem pro banky, aby svůj vlastní kapitál používaly k poskytování úvěrů, a nikoliv k vyplácení přemrštěných odměn,“ dodala.

Mimořádná daň se bude týkat bankéřů, jejichž příjem letos překročí 27 500 eur (více než 720 tisíc korun). Francouzi se se zdaněním odměn inspirovali ve Velké Británii, která se rozhodla uvalit stejnou daň na odměny vyšší než 25 000 liber (zhruba 730 tisíc korun).

Někteří skeptici varují, že by toto opatření mohlo vést k odchodu bank ze země. Lagardeová se toho ovšem neobává. „Neumím si přestavit, že by banka přesídlila kvůli opatření fiskální politiky platné v jednom roce,“ poznamenala Lagardeová s tím, že by to bylo ze strany banky velmi nerozumné.

Vysoké odměny manažerů se staly terčem kritiky během finanční krize. Spojené státy i některé země Evropy totiž nalily do bank značné finanční prostředky, aby posílily jejich likviditu a zabránily tak případným krachům. Skutečnost, že některé banky i přesto vyplácely štědré odměny, rozčílila nejen veřejnost, ale i řadu předních politiků včetně Baracka Obamy.