Systém slovenského mýtného opět spadl

Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) - Situace na česko- slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova se znovu komplikovala. Kolona kamionů se tam v noci na dnešek prodloužila z 50 na asi 80 vozů. Odbavování kamionů se zdrželo, protože se ve slovenském systému elektronického mýtného opět vyskytly potíže v souvislosti se zavedením alternativní možnosti placení mýtného. Systém na 70 minut zcela zkolaboval.

Právě ode dneška si můžou dopravci při vstupu na Slovensko koupit jednorázový lístek a vybrat jednu z osmnácti tranzitních tras, na jejímž základě jim pak bude vypočtena výše mýta, kterou budou muset zaplatit. Současně funguje systém čteček zavedený v minulém týdnu. Cena jednoho kilometru při obou způsobech evidence ujetých kilometrů je stejná.

Kolona, která se v Mostech u Jablunkova vytvořila kvůli zavedení nového způsobu odbavení kamionů, se začala zkracovat až vpodvečer. Kolem 19. hodiny v ní ale ještě zůstávalo uvězněno zhruba třicet kamionů. Policie však po celý den dohlížela na to, aby kamiony nestály tam, kde nemají, a neblokovaly tak cestu osobním automobilům. „Snažíme se, aby se kamiony rozjížděly co nejdříve a nestály tam, pokud už nemusí,“ dodal mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Vstup Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Na Slovensku by se ale už měla situace kolem mýta uklidňovat. Dopravci včera uvolnili blokované silnice poté, co jim premiér Robert Fico oznámil ústupky. Nejvýraznějším je snížení spotřební daně z nafty, klesnou ale i pokuty za nezaplacení mýta z 1 650 na 120 eur. Kromě toho se od 14. ledna do konce měsíce dočasně nebude platit mýto na silnicích první třídy, aby se stihly vychytat chyby systému. Na dálnicích a rychlostních komunikacích se platí beze změn. Pokles příjmu do státní pokladny ve výši 100 milionů eur chce vláda hradit zmenšením počtu ministerstev z 16 na 14 po červnových volbách a dalším šetřením.