Bezděk: Člověk se musí spolehnout především sám na sebe

Praha - Každý 20letý člověk má 98procentní šanci, že se důchodového věku dožije. V tak nízkém věku se však většina lidí o spoření na důchod nestará. Když většina lidí dospěje do třiceti let, nastane zlom a začnou se o svůj důchod zajímat aktivněji. Pak je třeba spořit pravidelně, byť po malých částkách. I Vladimír Bezděk se v pořadu Hyde Park svěřil, že si spoří na důchod. 1 500 korun měsíčně vkládá do penzijního připojištění. Dále má dvě životní pojištění, za ty platí 3 500 korun měsíčně.

Možností, jak si na důchod naspořit, je hned několik. Penzijní připojištění, tedy vklady do penzijních fondů, je bezpečnou formou spoření. Klient nemůže meziročně utrpět ztrátu, ale výnosy jsou pouze průměrné. Takové vklady sice stát negarantuje, veškerou garanci ale nese provozovatel fondu, tedy akcionář. Rating takové společnosti bývá o jeden až dva stupně vyšší než rating České republiky. Je tedy důvěryhodnější než stát. Další možností jsou i produkty životního pojištění. Ty jsou rizikovější, ale mohou nést vyšší zisky. Může se ale také stát, že budou třeba dva roky ztrátové, protože kopírují finanční trhy.

Úloha soukromého zabezpečení bude růst. Pokud tento trend bude akceptovat i stát v důchodové reformě, tak poroste rychleji, pokud ne, vývoj bude pokračovat stejným tempem jako v posledních deseti letech. Mezi metody zabezpečení patří ale i vyřešení vlastního bydlení, například včasné splacení hypotéky. Po odstěhování dětí starší člověk může velký byt vyměnit za bydlení menší. Rozdíl může důchodce použít k pokrytí svých nákladů. Nezanedbatelnou metodou je i mít vlastní děti. Ne jako plátce do důchodového systému, ale jako oporu. 

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Stávající důchodový systém by měl být doplněn samofinancováním

Podle Bezděka by měla reforma důchodového systému doplnit současný důchodový systém, který plně zatěžuje stát, o samofinancování. To by mělo formu důchodové daně a část by se platila ze současného pojistného. Šlo by o 20 až 30 procent. Slováci už toto opatření učinili, a to ve výši 50 procent. Už po pěti letech se ukazuje, že jde o neúnosně vysokou částku. Důchodový systém, kde nevisí všechna odpovědnost na státu, ale občan si jí taktéž část bere na sebe, dobře funguje ve státech západní Evropy.

Vladimír Bezděk, expert na důchodový systém

„To, co mi nejvíc chybí od politiků v oblasti důchodů, svým způsobem není to, jestli bude reforma s malým nebo velkým R, ale musí říct: Třicátníci, čtyřicátníci, připravte se na to, že vaše důchody k vaší mzdě budou o 15 procent nižší než u generace vašich rodičů - prostě stát vás zabezpečí méně.“

Taková reforma důchodového systému by myslela i na občany, kteří si nejsou sami schopni spořit. Část nového systému by měla být financována právě z pojištění, které již teď občan státu platí. I soukromé zabezpečení se dokáže přizpůsobovat krátkodobé nesolventnosti. Pokud klient nedisponuje finančními prostředky, může změnit sumu, kterou měsíčně platí.

Vydáno pod