Švýcarský regulátor porušil zákon, když nařídil bance UBS vydat údaje o klientech

Curych - Švýcarský regulátor finančního sektoru FINMA loni porušil zákon o bankovním tajemství, když nařídil švýcarské bance UBS předat záznamy téměř 300 klientů americkým daňovým úřadům. Rozhodl tak švýcarský soud. Regulátor chtěl svým rozhodnutím ukončit vyšetřování největší švýcarské banky, které přimělo klienty stáhnout z jejích účtů miliardy švýcarských franků. „Ačkoli byl FINMA v obtížné pozici kvůli hrozbě obvinění vůči UBS, neměl jednostranně nařizovat předání údajů mimo rámec řádného procesu žádosti o oficiální pomoc,“ uvedl soud.

Analytik Andreas Venditti ze společnosti Zürcher Kantonalbank upozornil, že rozhodnutí soudu vyjasňuje pozici FINMA v záležitostech bankovního tajemství. „Škoda pro UBS a možná pro celý švýcarský bankovní průmysl již vznikla. Pokud však toto rozhodnutí znamená, že FINMA nebude moci v budoucnosti činit opatření samostatně, určitě to pomůže,“ dodal.

UBS loni v únoru souhlasila, že zaplatí pokutu 780 milionů dolarů a poskytne údaje o některých klientech poté, co ji američtí vyšetřovatelé obvinili z napomáhání daňovým únikům. Rozhodnutí FINMA předat údaje bylo předehrou pro souhlas švýcarské vlády se zmírněním legislativy o bankovním tajemství, která představuje pro švýcarské banky konkurenční výhodu, napsala agentura Reuters.

Údaje o švýcarských kontech chce i Kanada

Kanada požádala Francii, aby jí předala jména lidí, kteří mají bankovní účty ve Švýcarsku. Francie si takový seznam obstarala, byť diskutabilním způsobem, a díky tomu přiměla řadu občanů, aby peníze ukryté v zahraničí přiznali a zaplatili z nich daň. O totéž se snaží i Kanada.

Kanadský ministr práce a rozpočtu Jean-Pierre Blackburn podotkl, že je jeho země blízko k tomu, aby požadované údaje získala. Doufá prý, že Paříž se
postaví k žádosti Ottawy vstřícně navzdory tomu, jak dnes rozhodl soud ve
Švýcarsku. Na seznamu, který Francie získala, je asi 3000 jmen. Blackburn uvedl, že mu francouzský ministr rozpočtu Eric Woerth potvrdil, že jsou na seznamu také Kanaďané.

Mít bankovní konto ve Švýcarsku není nezákonné. Problém je ale v tom, že
řada lidí zneužívá přísného bankovního tajemství, které má ve Švýcarsku
tradici. Úřady v jiných zemích se domnívají, že mnoho lidí si ve Švýcarsku
ukládá peníze jen proto, aby se vyhnuli placení daní.

Kanadská vlajka
Zdroj: ČT24