Firmy mají na podání žádosti o vrácení pojistného čas do roku 2012

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka na dnešním brífinku zdůraznil, že ani v případě prohry státu ve věci vracení pojistného u Nejvyššího správního soudu, nebude Česká správa sociálního zabezpečení, která pojistné vybírá, automaticky vracet peníze všem žadatelům. Každý jednotlivý případ podle něj bude muset rozhodnout soud. Požádal také podnikatele i obce, aby s podáváním žádostí o vrácení peněz nepospíchali. K tomuto stanovisku se přidal i premiér Jan Fischer.

Promlčecí lhůta pro žádání o vrácení pojistného vyprší teprve na konci roku 2012. Proto podnikatelé současným jednáním pouze administrativně přetěžují Českou správu sociálního zabezpečení, jejíž úkolem je pojištění vybírat. Zároveň masové žádosti mohou zpomalit například řádné a včasné vyplácení důchodů, které je taktéž v její kompetenci.

K pochybení došlo kvůli nepřehledné situaci po volbách 2006

Chyba podle Šimerky vznikla kvůli nepřehledné situaci při zvýšené legislativní aktivitě po volbách v roce 2006. V té době se paralelně projednávaly dva návrhy na změnu pojistného, oba se stejnou účinností. Pak se ale účinnost u jednoho z nich posunula, a tím vznikla situace, kdy v zákoně od ledna do června 2007 chyběla věta o vyměřovacím základu, z něhož se pojištění vypočítává. V lednu byl učiněn pokus o nápravu situace, ten ale překazilo rozhodnutí Ústavního soudu o nezákonnosti takzvaných přílepků. Tento zákonný pokus tedy neuspěl.

Stát udělá maximum pro to, aby přeplatky firmám vracet nemusel

I přes toto pochybení podle ministerstva práce a sociálních věcí ani ministerstva financí v žádném případě nebyla přerušena povinnost splácet pojistné. Navíc se mezi více než 260 tisíci plátci nalezl pouze jeden pochybovač, který pojistné nakonec nezaplatil. I z neúplného zákona tedy bylo všem firmám jasné, že se definice vyměřovacího základu nezměnila.

Firmy, které se nyní rozhodly, že chtějí peníze za pojistné zpět, si musí uvědomit, že stát bude v každém případě jejich žádosti zamítat a udělá maximum pro to, aby přeplatky vracet nemusel. Je totiž přesvědčen, že jsou nedůvodné. Všechny firmy se tedy budou muset vrácení částky domáhat soudní cestou. Představy plátců, že pokud soud rozhodne v jednom případě pozitivně, půjde o precedenční rozsudek a Česká správa sociálního zabezpečení bude automaticky zasílat přeplatky ostatním, jsou mylné. Jakékoli další spory se budou řešit individuálně.

Podle Šimerky zatím podalo žádost o vrácení pojistného přes 4600 subjektů. Jde většinou o větší firmy. Celková částka, kterou chtějí po státu, dosahuje 12,5 miliardy korun. Pokud by se ale rozhodla žádat vrácení peněz většina firem, mohlo by Česko přijít až o 100 miliard korun.

Otázkou je, jestli se z celé kauzy nestane hon za zisky z právního zastupování. Jiří Všetečka z České advokátní komory tvrdí, že tomu zabrání etický kodex zmíněné komory. Ten je pro advokáty závazný a jeho porušení je sankcionováno v kárném řízení. Neadresné nabízení pomoci při žádání o pojistné je příkladem tohoto přestupku.

O vrácení pojistného začínají žádat i města

K žádostem se v minulých dnech přidala i některá česká města. Ta stát požádala o vrácení desítek milionů korun. Další města podání žádosti zvažují. Umožňuje jim to mezera v zákoně, ve kterém od ledna do června 2007 chyběla věta o vyměřovacím základu, z něhož se pojištění vypočítává.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný uvedl, že kraj podal žádost o navrácení pojistného ve výši 13 milionů korun k 28. prosince 2009. Podle něho nechce kraj státu dělat problémy, jedná tak kvůli zákonu, který krajům ukládá řádné hospodaření. Pokud kraji ministerstvo financí umožní, aby tak nečinil, tak žádost podle Novotného stáhne. Novotný má ale strach, že stát nakonec plátcům pojistné vyplatí a díru v rozpočtu bude financovat zvýšenými daněmi či pojistným. To by potom znevýhodnilo subjekty, které o přeplatek nepožádají.

Naopak primátor Karlových Varů Werner Hauptmann uvedl, že město vrácení peněz nebude požadovat. Nechce prý poškozovat stát a zatěžovat budoucí generace. „Kdyby to všechno dopadlo špatně, tak to samozřejmě zase odnesou daňoví poplatníci, poněvadž stát nikde jinde ty peníze nevybere,“ uvedl Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. 

Vlnu žádostí o vrácení zaplaceného sociálního pojištění vyvolalo rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ve sporu o pojistném mezi státem a firmou Ježek software, která si chyby v zákoně všimla a odmítla pojistné platit, rozhodl soud ve prospěch firmy. Rozhodnutí bude ještě v lednu nebo únoru přezkoumávat Nejvyšší správní soud.