Na chybě v zákoně chtějí vydělat obce i kraje

Praha - Miliony korun chtějí od státu vrátit města Sokolov, Cheb nebo třeba karlovarský krajský úřad. Opírají se o chybu v zákoně. Sokolov si napsal o víc než 6,5 milionů korun, Karlovarský kraj o dvojnásobek. Od ledna do července roku 2007 totiž podle nich v kodexu chyběla věta o vyměřovacím základu, z něhož se vypočítává sociální pojištění. Resort práce a sociálních věcí se ale brání. Podle něj byla předloha v pořádku.

Na půl roku se v zákoně zabydlela chyba, některá města a kraje na ní chtějí vydělat. „Rada Karlovarského kraje rozhodla, že požádá o vrácení třinácti milionů korun, ze sociálního pojištění,“ tvrdí Andrea Bocková, mluvčí Krajského úřadu v Karlových Varech. „Hodně jsme řešili, jestli jako veřejnoprávní instituce máme této chyby zneužívat, ale na druhou stranu, jsme si řekli, stát nám taky nic neodpustí, taky musíme platit pokutu nebo penále,“ myslí si Karel Jakobec (ODS), starosta Sokolova.

Svoji šanci už před časem zavětřily i samotné firmy. S daňovými specialisty se radí, zda mají na vratky za sociální pojištění právo. Stát by za ně podle odhadů mohl z pokladny vyplatit až sto miliard korun. „V případě, že zjistíme, že na to existuje zákonný nárok, tak můžu potvrdit, že naše firma se určitě pokusí ty peníze získat zpátky,“ uvedl pro ČT24 marketingový ředitel společnosti Invia Michal Tůma. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová podotýká, že podle právního názoru resortu v zákoně povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení vždy byla.

Jedna firma již u soudu uspěla, vyhráno ještě nemá

Požadavky na miliony teď posoudí Česká správa sociálního zabezpečení, a zřejmě je odmítne. Starosta Jakobec dodává, že poté se město může rozhodnout, zdali bude peníze požadovat i u soudu. Jedna firma se už na soud v Ústí nad Labem obrátila. A prozatím úspěšně, konečný ortel nad případem nicméně vyřkne nejpozději v únoru Nejvyšší správní soud. Je otázkou, zdali to bude znamenat precedens ku pomoci rozhodování soudů v možných obdobných případech. 

Dana Trezziová, partnerka společnosti BDO Tax v ČT24:

„V České republice nemáme precedentní právo, bude to pouze další krok k vyjasnění si situace. Každý soud může rozhodnout pouze v každém případě zvlášť.“

Už v závěru loňského roku žádost odeslala Sklárna a minipivovar Novosad a syn v Harrachově. Také v Semilech zvažují, zda o vrácení peněz požádat. Naopak radnice v České Lípě a Jablonci nad Nisou zatím neuvažují o tom, že by o vrácení peněz za sociální pojištění požádaly, i když i v jejich případě půjde řádově o miliony korun. Žádost o vrácení peněz připravuje Kroměříž, chce ji odeslat do konce tohoto týdne. „O kolik korun se bude jednat, v tuto chvíli ještě přesně nevíme. Určitě to však bude v řádu milionů,“ poznamenal mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.