Tůma se šéfem EBRD nestane, podporu EU získal Mirow

Brusel/Praha - Ministři financí Evropské unie dnes na post šéfa Evropské banky pro obnovu a rozvoj doporučili německého kandidáta Thomase Mirowa, který zastává funkci státního tajemníka spolkového ministra financí. Český kandidát - guvernér ČNB Zdeněk Tůma - tak již nemá možnost o funkci získat.

O tom, kdo místo nakonec získá, sice ministři financí EU nerozhodují, ale jejich případná společná podpora je klíčová. Británie, Německo, Francie a Itálie totiž v EBRD mají každá 8,5procentní podíl. Největší akcionář, kterým jsou Američané, sice údajně podporuje Tůmu, ale s desetinovým podílem jsou jeho šance na jeho zvolení nulové.     

Evropská unie jako celek bude na květnovém zasedání prezentovat jediného společného kandidáta. Tím by měl podle dostupných informacím být Mirow. Němec tak s nejvyšší pravděpodobností vystřídá Francouze Jeana Lemierra, jemuž končí druhé čtyřleté funkční období letos v červenci.     

I tak se o Tůmovi v Bruselu hovořilo jako o nejvážnějším kandidátovi právě po Mirowovi. V jeho prospěch hovoří především to, že během druhé poloviny roku 1998 zastával funkci jednoho z výkonných ředitelů EBRD. V představenstvu kromě Česka zastupoval také Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.     

V Evropské unii je navíc respektovanou osobou. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 působil jako hlavní ekonom Patria Finance. Viceguvernérem ČNB ho prezident Václav Havel jmenoval Tůma 13. února 1999 a 1. prosince 2000 se stal guvernérem ČNB. V únoru 2005 ho Václav Klaus potvrdil ve funkci na dalších šest let.  

EBRD je mezinárodní finanční organizací určenou na pomoc transformujícím se zemím střední a východní Evropy a státům bývalého Sovětského svazu při jejich přechodu na tržní ekonomiku. Finanční operace uskutečňuje ve 29 zemích. Byla založena v roce 1990 a sídlí v Londýně. Banka postupně přesouvá aktivity ze zemí střední Evropy hlavně na Balkán, Kavkaz, do Ruska, střední Asie a Mongolska.

Vydáno pod