ČSA na Nový rok zeštíhlily o 1350 zaměstnanců

Praha - Do nového roku vstupují České aerolinie jako výrazně menší firma než loni. Aerolinie mají v současnosti zhruba 3300 zaměstnanců, což je o 1350 méně než před rokem. Odchody vrcholily především na podzim, kdy společnosti hrozil kvůli hluboké ztrátě krach. Firmu opustily během loňského roku mimo jiné desítky pilotů. Ne všechny odchody však jdou na vrub propouštění.

Zásadní změna se uskutečnila k letošnímu 1. lednu, kdy stovky pracovníků přešly do dceřiné společnosti ČSA Support. „Do ČSA Support bylo převedeno přibližně 800 zaměstnanců,“ uvedla mluvčí aerolinií Hana Hejsková. Dceřiná firma přebrala kromě lidí i všechny činnosti spojené s odbavením cestujících a letadel.

Pro dobrovolný odchod se rozhodlo přes 500 zaměstnanců

Z ČSA tak více či méně dobrovolně odešlo zatím v rámci ozdravení firmy přes 500 zaměstnanců. Podle prezidenta organizace pilotů CZALPA Filipa Gaspara opustilo za loňský rok společnost 60 letců z celkových 530. Z toho 50 využilo ustanovení kolektivní smlouvy, podle kterého měl pilot při odchodu do konce roku 2009 nárok na 12 platů. Odchodné se od letoška snížilo na devět platů.

České aerolinie zatím počet zaměstnanců ke konci roku oficiálně nezveřejnily. Společnost již dříve oznámila, že nebude publikovat dílčí údaje a že souhrnné informace poskytne až se zveřejněním finančních výsledků za celý rok.

ČSA a stále horší hospodářské výsledky

V loňském roce se státní ČSA ocitly v hluboké krizi. Ztráta v pololetí činila 1,8 miliardy, za tři čtvrtletí firma výsledky nezveřejnila, podle odborů se však ztráta do září prohloubila na 2,5 miliardy korun. Stát vyměnil na podzim po neúspěšné privatizaci vedení prezidenta Radomíra Lašáka, na Lašákovo místo přišel ředitel letiště Ruzyně Miroslav Dvořák.

Firma hodlá snížením počtu zaměstnanců a redukcí mezd letos ušetřit 1,6 miliardy korun. Peníze na provoz získala také z prodeje bezcelních obchodů a vlastní sídelní budovy. Podle dřívějších vyjádření Dvořáka získaly ČSA znovu důvěru financujících bank a nemusejí tak nadále prodávat majetek pod tlakem, odložil se například prodej několika letadel.

  • Filip Gaspar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1174/117355.jpg
  • Miroslav Dvořák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1090/108982.jpg