Novartis koupí od Nestlé většinu v Alconu za 28,1 miliardy dolarů

Curych - Na koupi většinového podílu ve firmě z oboru péče o zrak Alcon se dohodla švýcarská farmaceutická společnost Novartis s potravinářským koncernem Nestlé. Novartis zaplatí za 52 procent akcií, jimiž zvýší svůj podíl v Alconu na 77 procent, 28,1 miliardy dolarů (zhruba 519 miliard korun).

Koupě znamená realizaci druhé fáze celé transakce. Na jaře 2008 se Novartis s Nestlé dohodly na koupi čtvrtinového podílu na Alconu za 11 miliard dolarů a Novartis získal opci na koupi zbývajícího dvaapadesátiprocentního podílu za 28 miliard dolarů. Opce mohla být využita od ledna 2010 do července 2011.

Novartis se dříve zaměřoval na léky na předpis

Až donedávna se Novartis zabýval především léky na předpis, u nich se však nyní potýká se ztrátami patentových práv a rostoucí konkurencí ze strany generických přípravků. Snaží se proto rozšířit své aktivity na méně tradiční oblasti a po expanzi na trhu generik se zajímá o trh spotřebních zdravotních produktů, očkovací látky nebo oční péči. Podobným směrem jdou i další farmaceutičtí giganti jako GlaxoSmithKline nebo Sanofi-Aventis, které rovněž čeká zánik patentové ochrany na řadu významných léků.

Část příjmů z prodeje Alconu hodlá Nestlé použít na rozšíření programu zpětného odkupu akcií. Analytici se však domnívají, že skupina většinu peněz použije na akvizice a nejhorečnější spekulace se týkají jejího možného vstupu do souboje o britského výrobce čokoládových produktů Cadbury s americkou Kraft Foods.

Alcon vyrábí například oční léky, roztoky na kontaktní čočky a zařízení pro oční ordinace. Jeho tržby se pohybují kolem šesti miliard dolarů.