Loňský schodek nabobtnal na 195 miliard

Praha - Podle předběžných údajů ministerstva financí dosáhl schodek státního rozpočtu za rok 2009 celkem 195 miliard korun, tedy o 30 miliard více, než se předpokládalo. Jde o výpočet k 30. prosinci. Čísla představil premiér Jan Fischer. V Otázkách Václava Moravce je pak komentovali lídři dvou nejsilnějších politických stran - Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD). Oba rivalové se navzájem obviňují z toho, že prohospodařili státní finance.

Cesta státního rozpočtu v loňském roce byla nesmírně trnitá. Topolánkova vláda, která ho připravila, počítala se schodkem 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek finančních prostředků na výplatu důchodů a dluhovou službu. To ale nestačilo, schodek rostl dál a dál a nakonec přesáhl i 165 miliard korun, pod kterými ho chtěla udržet Fischerova vláda.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je viník tohoto vývoje jasný. „Je to odpovědnost Topolánkovy vlády,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce. Zahanbit se ale nenechal ani předseda ODS Mirek Topolánek, ten naopak z vysokého deficitu rozpočtu viní sociální demokraty. „ČSSD ukazuje dlouhodobě v oblasti schodku totální nekompetentnost,“ upozornil Topolánek a dodal, že zodpovědnost ODS za stav veřejných financí je v tomto případě nulová.

Rok 2010 předpokládá schodek kolem 163 miliard

V novém roce by se měl schodek pohybovat kolem 163 miliard korun. Jak ale nakonec dopadne, se uvidí. Oba političtí rivalové mají s hospodařením státu zcela protichůdné plány.

„Z daní nejsme schopni vybrat více, v době krize můžete vybrat jen tolik, kolik lidé zaplatí. To znamená, že progrese nic neřeší. Jádro problému je na straně výdajové, a pokud my ty výdaje zvyšujeme, dostáváme se na trajektorii maďarské cesty - viděl jsem v Budapešti v centru prkny zatlučené obchody,“ zdůraznil Topolánek.

Naopak Paroubek chce zvýšit výdaje státu, dostat více peněz mezi obyvatelstvo prostřednictvím sociálních dávek, a tím vyvést republiku z problémů. „Pokud jde o ty zatlučené obchody, právě naše politika, kdy nechceme podseknout koupěschopnost obyvatel, vede k tomu, aby živnostníci měli otevřené obchody,“ vysvětlil Paroubek.

Jan Fischer má obavy z růstu schodku:

„Cesta, která by znamenala navýšení již tak velikého schodku – 163 miliard na rok 2010 je už přece veliké číslo – a ještě ho zvyšovat? Je to spíš apel na určitou politickou odpovědnost.“


O navyšování deficitu rozpočtu bude jednat sněmovna hned na své první schůzi 26. ledna. Zabývat se bude třeba vrácením mateřské na loňskou úroveň, ČSSD také navrhuje vyplatit mimořádný důchod 2400 korun.

Premiér Fischer se chce ještě do zahájení první sněmovní schůze sejít v souvislosti s těmito návrhy s lídry všech parlamentních stran. Dopad návrhů na rozpočet by podle něj byl 13 až 14 miliard korun.