Českou poštu povede od ledna Marcela Hrdá

Praha - Generální ředitelkou České pošty bude od ledna Marcela Hrdá. Jmenoval ji dnes ministr vnitra Martin Pecina. Současný šéf České pošty Petr Sedláček z funkce odchází na konci letošního roku, svou rezignaci zdůvodnil nedostatečnou politickou shodou nad dalším směřováním firmy. Hrdá dosud působila jako členka představenstva a vrchní ředitelka divize Neletecký provoz, služby a transformace Letiště Praha. Do firmy přišla v květnu 2006 z Českých aerolinií, kde byla statutární zástupkyní prezidenta společnosti Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) a viceprezidentkou pro marketing a prodej.

„Jde o manažerku, která má rozsáhlé zkušenosti z oblasti informačních technologií a rovněž s restrukturalizačními projekty ve velkých domácích i zahraničních společnostech,“ uvedl k nastupující šéfce České pošty Pecina. Jejím hlavním úkolem podle něj bude připravit státní podnik na situaci, kdy kvůli liberalizaci trhu ztratí své výsadní postavení a bude muset čelit konkurenci. Hrdá sdělila, že nechystá „žádnou revoluci“. Plánuje postupné změny, které podle ní musí být v zájmu klientů pošty, jejích zaměstnanců a partnerů i vlastníka.

Za výměnou Sedláčka pravděpodobně stojí tlak ze strany ČSSD

Sedláček oznámil rezignaci v polovině prosince. Nedostatečná politická shoda nad dalším směřováním České pošty se podle něj projevila ve zrušení transformace podniku na akciovou společnost. Na Sedláčkovu výměnu údajně tlačila především ČSSD. Podle dřívějších informací v médiích Sedláček dostal nabídku v jiné firmě.

Bývalý generální ředitel Global Payments Europe Sedláček vede poštu od loňského října, kdy ve funkci nahradil Karla Kratinu. Pošta za jeho působení zvýšila investice a dokončila přípravy na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost. V listopadu ale ministerstvo vnitra jako zřizovatel podniku po několika odkladech přeměnu zastavilo.

Česká pošta
Zdroj: ČT24