Horské hotely se konečně zaplnily, čekají ale slabou sezonu

Špindlerův Mlýn – Většina horských hotelů v Česku je na novoroční oslavy beznadějně obsazená. I když sníh není zatím nic moc, všechna vyhlášená lyžařská střediska mají vleky v provozu. Provozovatelé skiareálů a hotelů se tak konečně mohou těšit z nástupu zimní sezony. Letos ale očekávají slabší rok.

O hotely v Krušných horách je na přelomu roku tak velký zájem, že recepční musejí vytvářet speciální seznamy náhradních zájemců. Pobyty nicméně lidé objednávají většinou jen na krátkou dobu. Na svazích hor leží sotva 30 centimetrů sněhu, a podnikatelé se tak začínají obávat o výdělky.

Hoteliéři odhadují, že ve srovnání s loňským rokem budou mít letos až o třetinu nižší tržby. „Jednoznačně je míň návštěvníků než v předchozích letech. Zřejmě dolehla krize, ale zejména krize u českých návštěvníků,“ vysvětluje si úbytek turistů starosta Božího Daru Jan Horník.

Zaplněné hotely (zdroj: ČT24)

Přesto jen na Boží Dar přijelo 1 500 turistů. Policisté proto varují, aby řidiči v horách byli zvlášť opatrní a v žádném případě nejezdili opilí.

Na Silvestra mají hotely vyprodáno

Turisté už zaplnili také Krkonoše. Sehnat ubytování třeba ve Špindlerově Mlýně je už během silvestrovského týdne velký problém. „Na Silvestra jsou poslední volná místa, je to většinou dražší nebo vyšší cenová kategorie,“ připouští Lenka Hrubá z Infocentra Špindlerův Mlýn.

Plné hotely hlásí i Šumava. Nejen na Špičáku, ale na celém Železnorudsku jezdí většina vleků. Tam, kde vlekaři sjezdovky poctivě zasněžovali, mají lyžaři podmínky dobré. Přesto je jich i na Šumavě o poznání méně než ve stejnou dobu před Silvestrem loni. Lyžaři i vlekaři doufají, že sezonu zatím hlavně na umělém sněhu brzy nahradí sníh přírodní.