Na důchody a nemocenskou šlo o 30 miliard víc, než se vybralo

Praha – Krize letos pořádně ukrojila z peněz pro důchodce. Do konce listopadu vyplatila Česká správa sociálního zabezpečení na důchodech a dávkách nemocenského pojištění o 29,6 miliardy korun víc, než kolik vybrala na pojistném. Ještě ke konci srpna přitom takzvaný účet sociálního pojištění vykazoval jen třetinovou ztrátu. Loni na konci listopadu byl přitom na účtu kladný zůstatek ve výši 17,5 miliardy korun.

Deficit českého sociálního systému letos narostl hlavně kvůli propadu na příjmové straně. Kvůli rostoucí nezaměstnanosti se snížil počet plátců pojistného. Další pokles příjmů pak přineslo zavedení slev na pojistném pro firmy.

ČSSZ na pojistném na důchodové zabezpečení od ledna do konce listopadu vybrala 274 miliard korun, na důchody vyplatila 301 miliard. Na nemocenském pojištění vybrala přes 21 miliard a na nemocenské dávky vyplatila necelých 24 miliard. Za celý loňský rok stát na sociální dávky včetně důchodů vynaložil přes 400 miliard korun.

O peníze se důchodci bát nemusí

Přes nepříznivý trend vývoje příjmů pojistného důchodci a nemocní o peníze nepřijdou. Penze a dávky nemocenského pojištění totiž patří mezi takzvané mandatorní výdaje, které stát musí platit ze zákona.

„Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení jsou příjmy státního rozpočtu. Na výplatu dávek nemocenského pojištění a důchodů dostává Česká správa sociálního zabezpečení finanční prostředky na každý kalendářní rok fakticky nezávisle na tom, kolik peněz se v předchozím období vybere,“ řekla mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Zatímco příjmy z pojistného na důchodové pojištění se za prvních 11 měsíců oproti stejnému období loňského roku meziročně snížily jen asi o 8,4 miliardy, příjmy z nemocenského pojištění ve stejném období klesly z loňské vybrané částky 42,4 miliardy korun o polovinu na 21,3 miliardy korun. Kromě krize se totiž na snížení výběru peněz projevil pokles pojistných sazeb. Od letošního ledna činí pojistné místo dosavadních 4,4 procenta vyměřovacího základu jen 2,3 procenta.

Čekárna u lékaře
Zdroj: ČT24