Koncern Volkswagen se opět rozroste

Wolfsburg - Německý Volkswagen chce těžit z výhod, které nabízí výroba nákladních automobilů. Koupí proto většinový podíl ve švédské Scanii. Pokud spojení schválí antimonopolní úřad, vznikne zřejmě nová jednička na velmi perspektivním trhu s kamiony. Další změna se připravuje ve vlastnictví samotného Volkswagenu, majoritní podíl v něm získá Porsche.

Pokud se fúze s výrobcem kamionů uskuteční, splyne Volkswagen nejen se Scanií, ale také s firmou MAN, kterou švédský producent ovládá. Uskupení bude natolik silné, že by mohlo usilovat o získání vedoucí pozice na trhu s nákladními automobily. „VW spolu se Scanií a MANem budou velmi vážně konkurovat Mercedesu, čili koncernu Daimler, a švédskému Volvu,“ předpověděl šéfredaktor Auto Profi Ladislav Černý.

Německá automobilka si spojení s producentem kamionů velmi dobře načasovala. Trh s nákladními vozy totiž zažívá bouřlivý rozvoj. „Trh s velkými nákladními auty jde nahoru, je to velký byznys,“ potvrdil v rozhovoru pro ČT24 Černý. Výroba roste řádově o desítky tisíc kusů ročně.

Změny se ale čekají i ve vlastnictví samotného Volkswagenu. Zvětšení svého podílu v automobilce plánuje výrobce sportovních vozů Porsche. Svou dosavadní 31procentní účast chce rozšířit na majoritní. Fúzi obou podniků ale neplánuje. „Naším cílem je vytvoření jedné z nejinovativnějších a nejvýkonnějších automobilových aliancí na světě, která obstojí ve zostřené mezinárodní konkurenci,“ prohlásil generální ředitel automobilky Porsche Wendelin Wiedeking.

Koncern Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škodovka, patří mezi přední světové automobilky. Loni se mu podařilo zvýšit čistý zisk o více než polovinu na 4,1 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Jeho prodej stoupl o téměř osm procent na rekordních 6,2 milionu vozů.