Češi shání dárky, kde se dá

Praha - Češi šetří. Za vánoční dárky utratí méně než zbytek Evropy. Podle mezinárodní ankety GE Money Bank průměrný Španěl, Němec nebo Francouz nakoupí v přepočtu za deset tisíc korun, Češi utratí v průměru o necelé čtyři tisíce méně. Lidé pro vánoční dárky nechodí ale jen do obchodů, velký zájem zaznamenávají také bazary a dražby.

Podle majitele bazaru Jiřího Průši vánoční nákupy v bazarech začínají již začátkem listopadu a nakupuje se převážně kvalitní sklo, porcelán a těžítka. Lidé nejčastěji nakupují předměty do jednoho tisíce korun. V lednu je pak zvýšený zájem o výkup. „Zvýšený výkup v bazarech ale zaznamenáváme již od začátku roku. Není to ani z důvodu krize, ale v důsledku zvýšení nájmu, kdy převážně starší lidé nemohou vyjít s penězi,“ vysvětluje Průša.

Zvyšuje se také poptávka po dražbách. Velkým tahákem jsou podle ředitele exekutorského úřadu v Přerově vždy automobily. Letos prý dokonce očekávají rekordní účast. U internetových bazarů se točí obchody v jiný čas. „Hlavní špička je v listopadu, ale pak postupně klesá,“ říká provozovatel internetového bazaru Radim Smička s tím, že před Vánoci lidé nemají čas sedět u internetu.