Vinaři se dočkali – sklízejí ledové víno

Praha/Kojetice – Zimní mrazy, které se v posledních dnech usídlily v Česku, sice příliš nepotěšily řidiče, zato vinaři je přivítali s nadšením. Konečně totiž mohou sklidit z vinic poslední hrozny, které tam nechali pro výrobu ledového vína. Podle českých regulí se musí hrozny, jež se následně použijí pro výrobu tohoto luxusního nápoje, sklízet minimálně při sedmistupňovém mrazu. Na ten si čeští vinaři letos museli počkat déle než jindy.

Zákon sice klade vinařům pro sběr hroznů na ledové víno jen jedinou podmínku, kterou je minimálně sedmistupňový mráz, vinaři sami si k ní ale přidávají ještě jednu, jež má zajistit vskutku kvalitní nápoj. „Je samozřejmě vhodné, když nižší teplota trvá delší dobu, obecně se říká asi dva dny,“ prozradil předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Dodal, že hrozny určené na výrobu ledového vína se v Česku budou sklízet ode dneška do konce víkendu.

Ledové víno v česku sklízí zhruba třicítka vinařů. Do jeho sběru se dnes pustili například ve vinařství Sádek na Třebíčsku. Na ledovou specialitu si tam ponechali zhruba tunu hroznů převážně odrůdy Malverina. Dnes ráno se pustilo do jejich sklizně 15 lidí. „Museli jsme to sebrat během jednoho dne. Kdyby se náhodou oteplilo nebo vysvitlo slunko, mohla by ta zmrzlá voda v bobulích povolit,“ podotkl majitel vinařství Lubomír Lampíř

Předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo:

„Díky vysokému obsahu cukru je ledové víno vhodné pro sladké moučníky nebo k zmrzlinovým pohárům.“


Tajemství výroby ledového vína

Hrozny určené na výrobu ledového vína musí zůstat venku na vinici až do doby, kdy úplně zmrznou. Ještě zmrzlé se pak musí otrhat a dopravit k dalšímu zpracování, aby v nich voda zůstala ve formě krystalků. „Při lisování se získává mošt, který obsahuje velmi vysoké procento cukru,“ říká Sedlo. Minimální přípustná cukernatost je 27 procent celkového objemu moštu. Pak následuje kvasný proces.

Výsledkem je velmi sladké víno s nižším obsahem alkoholu, než je obvyklé u běžných vín. Ledové víno mívá chuť a aroma připomínající citrusy, med, někdy i ananas nebo mango. Vhodné je především ke sladké kuchyni nebo jako aperitiv.

Ledové víno je mnohem dražší než běžné víno. „Moštu se z hroznů vylisuje zhruba čtyřikrát až pětkrát méně,“ vysvětlil Lampíř. Z toho důvodu se lahev ledového vína často stává milým dárkem. To letošní bude možné poprvé darovat na jaře.

  • Sudy vína ve sklípku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1309/130886.jpg
  • Svrasklé hrozny určené na výrobu ledového vína autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1309/130882.jpg