Credit Suisse zaplatí pokutu za porušování mezinárodních sankcí

Washington - Švýcarská banka Credit Suisse zaplatí americkým úřadům 536 milionů dolarů za to, že v minulých letech porušovala zákony USA a obchodovala s nebezpečnými regiony. Rozhodl o tom federální soud ve Washingtonu. Celková hodnota všech zakázaných transakcí, které banka prováděla s Íránem, Súdánem, Barmou, Kubou a Libyí přesáhla 1,6 miliardy dolarů. Podle materiálů švýcarská banka zřejmě začala obcházet americké sankce již v roce 1986, kdy USA zavedly opatření vůči Libyi.

Credit Suisse byla obviněna z toho, že vědomě a záměrně zkoušela v letech 1995 až 2006 porušovat zákon o konfiskaci majetku kvůli mimořádným hrozbám ze zahraničí a o transakcích s nebezpečnými regiony. Dokumenty soudu předložilo ministerstvo spravedlnosti.

USA vyšetřovaly Credit Suisse roky. Banka mimo jiné pomáhala íránským bankám unikat sankcím tím, že skrývala identitu svých zákazníků z Íránu při transakcích na mezinárodním trhu.

Credit Suisse ale není jedinám hříšníkem. Banka Lloyds TSB Bank letos odsouhlasila, že zaplatí 350 milionů dolarů za to, že skrývala obchody se Súdánem, Íránem a Libyí. Dnešní dokumenty ukázaly, že Lloyds tyto obchody zastavila v roce 2003 a íránské banky přesunuly své transakce pod Credit Suisse.

Jí pak v letech 2002 až 2005 vzrostl objem íránských transakcí čtyřnásobně. V roce 2006 začala Credit Suisse tyto transakce sama opouštět. Prokuratura okresu Manhattan potvrdila, že s bankou jedná.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČT24