Příští rok by mohlo přijít o práci až 60 tisíc stavebníků

Praha – Ze stavebnictví přicházejí smutná čísla. Příští rok by v něm mohlo přijít o práci až šedesát tisíc lidí. Nedostatek zakázek hlásí stavební firmy již nyní, v příštím roce počítá Svaz podnikatelů ve stavebnictví propad trhu až o deset procent. Letošní dvouprocentní pokles stavební výroby přitom připravil o práci 10 tisíc lidí – především z řad cizinců a řemeslníků, kteří pracovali na živnostenský list.

Příští rok by mělo dojít i na vlastní zaměstnance stavebních firem. Aby zabránily propouštění, obětovaly odbory pravidelnou valorizaci platů. „Dohoda je, že si zakázky budeme dělat především s našimi lidmi. Pro nás je nepředstavitelné, že se budou propouštět naši lidé a bude se zaměstnávat v rámci subdodávek nebo zprostředkovatelských agentur někdo cizí,“ uvedl předseda oborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv.

Stavebnictví má méně zakázek od státu i soukromníků

Reportáž Jakuba Linky a komentář Miloslava Maška (zdroj: ČT24)

Problémy ve stavebnictví způsobily škrty ve státním rozpočtu, které omezily třeba stavby silnic a dálnic, ale i soukromé subjekty, které do loňska zajišťovali až 50 procent všech stavebních zakázek. Velcí developeři totiž kvůli malému zájmu omezili bytovou výstavbu. Místo aby šli s cenou bytů dolů, rozhodli se uměle vytvořit hlad po novém bydlení. „Bohužel, chovají se tržně, co k tomu mám říct,“ politoval Antoniv.

Novým trendem, který by mohl nepříznivou situaci zvrátit, by mohlo být nájemní bydlení, které už funguje například v západní Evropě. Developeři ale zatím o takových projektech neuvažují.