Obama tlačí na banky, aby pomohly ekonomice USA na nohy

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval největší americké banky, aby napomohly oživení ekonomiky. Setkal se dnes s tuctem šéfů bank jako Citigroup, Bank of America nebo Goldman Sachs a přesvědčoval je, aby banky zvýšily úvěry pro malé firmy a nebránily plánu reformy finanční regulace. Nezapomněl zmínit, že mají banky vůči státu závazek v podobě miliard dolarů, které dostaly jako mimořádnou pomoc v době krize.

„Americké banky dostaly zcela bezprecedentní pomoc od daňových poplatníků, aby mohly rekonstruovat své odvětví. A teď, když se postavily na nohy, čekáme zase my od nich bezprecedentní odhodlání při rekonstrukci hospodářství,“ zdůraznil Obama.

Během loňského roku dostaly banky rozsáhlou pomoc o velikosti 700 miliard dolarů. Velkou část této částky už banky státu vrátily a nejspíš na pomoci stát ve výsledku vydělá. Politici však vznik krize dávají bankám za vinu. Řada ekonomů však zmiňuje i tlak amerických politiků na banky, aby poskytovaly úvěry a hypotéky i rizikovějším skupinám obyvatelstva. To výrazně přispělo ke vzniku bubliny na hypotečním trhu, která vyústila v neodvratnou krizi.

Obama se sešel s bankéři (zdroj: ČT24)