Fischer se obává další destrukce Janotova balíčku

Praha – Premiér Jan Fischer se obává, že česká politická reprezentace v Poslanecké sněmovně bude nadále usilovat o destrukci Janotova úsporného balíčku. Další vlnu úsporných kroků, tentokrát v podobě legislativních opatření, chce vláda předložit dolní komoře parlamentu začátkem příštího roku. Podle Fischera se kabinet bude snažit všemi silami o to, aby se další demontáž nezdařila. Předseda vlády to řekl v Interview ČT24. První část protikrizových opatření ministra financí Eduarda Janoty byla součástí návrhu státního rozpočtu na příští rok. Přeskupením výdajové části, které minulý týden prosadila ČSSD, však opatření pozbyla svého účinku.

„Další pokus o demontáž Janotova balíčku nastane na lednové schůzi sněmovny, kdy budeme zažívat nápor na legislativní část Janotova balíčku. Tam budeme muset odvést mnoho přesvědčovací práce, aby se další demontáž nezdařila,“ řekl premiér Jan Fischer. Spoléhá mj. na to, že na rozdíl od rozpočtu bude muset lednové zákony posvětit i Senát, který by mohl případné nevhodné kroky sněmovny zvrátit. „Balíček pro mě není žádný zázrak. Ani zdaleka to není hlubokomyslný ekonomický koncept, je to dupnutí na brzdu a krabička poslední záchrany,“ podotknul premiér.

Vláda podle slov Jana Fischera připravuje diskusi o reformě financování vědy a výzkumu, pracuje na projektu společných nákupů ve státní správě, celkové racionalizaci státní služby. „To vše se může promítnout do rozpočtů na další období. Ve výdajových kapitolách rezervy jsou,“ řekl předseda vlády. Vedle toho vyzval jednotlivé ministry k šetrnému zacházení se státními penězi. „Apel na ministry je zdržet se standardního prosincového utrácení. Oni dobře vědí, že část peněz si mohou převést ve formě nároků do příštího roku,“ řekl předseda vlády.

Pokud se vám nelíbíme, svrhněte nás, vzkázal Fischer

Podoba rozpočtu pro rok 2010 byla vedle vlády rozčarováním i pro ODS. Její místopředseda Petr Nečas následně prohlásil, že koncept úřednického kabinetu na spoluprácí ČSSD, ODS a zelených již nefunguje. Fischer se k tomuto prohlášení ale odmítl vyjádřit a čeká na výsledky své schůzky s předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem.

„Politické strany jsou nyní na tahu, aby vyjádřily svoji pozici k této vládě, jak s ní chtějí spolupracovat. Dal jsem najevo, že bych uvítal, aby tato vláda pokračovala s podporou napříč politickým spektrem. Samozřejmě jsem věděl, že druhé období vlády bude podstatně náročnější, bude mnohem nervóznější. Nebudu ten, který ostrými výroky bude nervozitu zvyšovat. Takto jsem si službu obyvatelům této země nikdy nepředstavoval,“ řekl Fischer. Zároveň upozornil na to, že pokud sněmovna není s činností kabinetu spokojena, má možnost vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. „Já to považuji za regulérní institut v demokracii normálně fungující,“ dodal premiér.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24