Příspěvek na bydlení bude od ledna vyšší

Praha - Příspěvky na bydlení pro rodiny s nízkými příjmy se od ledna 2010 zvýší. Ministři dnes totiž zvýšili průměrné náklady na bydlení, ze kterých se dávka počítá. Vedlo je k tomu očekávané zdražení nájemního bydlení a služeb spojených s bydlením. Podle ministerstva práce a sociálních věcí přijde v příštím roce zvýšení příspěvku státní rozpočet na 394 milionů korun. Návrh rozpočtu s touto částkou již počítá.

Příspěvek lidé mohou použít na úhradu nákladů na bydlení v obecním, nájemním, družstevním i vlastním bytě či domě. Nárok na příspěvek mají lidé a rodiny, kterým na pokrytí nákladů na bydlení nestačí 30 procent příjmu, v Praze je to 35 procent příjmu. Tento díl z příjmu musí být nižší než státem stanovené náklady. Do příspěvku se promítá výše nájmu, náklady srovnatelné s nájmem a výdaje za plyn, elektřinu, vodu a topení.

Pro jednotlivce v nájmu zvedl kabinet průměrné náklady o 789 až 929 korun, pro rodinu se čtyřmi a více členy o 1 820 až 2 162 korun. Průměrné náklady za nájemní byt v Praze tak budou pro jednotlivce činit od ledna více než 5 800 korun. Rodina se čtyřmi a více členy by v metropoli měla za nájemní bydlení vydat v průměru přes 14 500 korun. Příspěvek na bydlení pobírá zhruba 90 tisíc lidí.