Senátoři bojují za malé pivovary

Praha – Spotřební daň na pivo by nemusela od ledna vzrůst. Usilují o to senátoři, kteří navrhli, aby se daň na pivo nezvyšovala od ledna o 50 haléřů na půllitr, jak s tím počítá tzv. Janotův balíček. Vycházejí tak vstříc pivovarům. Ty větší by kvůli zvýšení daně musely zdražovat, menším by údajně hrozila likvidace, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci.

Návrh na vrácení sazby daně u piva do podoby před jejich navýšením o 33 procent prosadila ODS s pomocí čtyř sociálních demokratů a dvou senátorů za TOP 09. „Z hlediska státního rozpočtu je jeho dopad zcela zanedbatelný,“ tvrdí senátor ODS Jaroslav Kubera, konkrétní sumu ale neuvedl. Návrh označil za kompromisní vzhledem k nulové spotřební dani u vína.

Senátoři svým dnešním rozhodnutím vyšli vstříc pivovarům. Zvláště ty menší se obávaly bankrotu. Podle předsedy jejich svazu Jiřího Fuska většina menších pivovarů nebude moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci. Protože je spotřební daň na víno nulová, uvažovaly některé pivovary dokonce o tom, že své pivo přejmenují na sladové víno.

Podle propočtů Českého svazu pivovarů a sladoven se spotřební daň u hektolitru desetistupňového piva od ledna zvýší ze 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další tlak na zdražování piva prý přinese plošné zvýšení DPH o procento. Například pivovar, který ročně vyrobí 100 000 hektolitrů piva, bude muset státu za rok podle svazu zaplatit o deset milionů korun více na daních.