Máte doma bílé zlato? Možná jste byli ošizeni

Praha – Česká obchodní inspekce a Puncovní úřad zjistily vážné nedostatky při kontrole prodejců šperků, která proběhla po celé České republice. V některých obchodech je totiž za bílé zlato vydáváno i šperkařské zboží zhotovené z barevných zlatých slitin opatřených bílou vrstvou rhodia, které je od zmíněných šperků nerozeznatelné. Inspektoři odhalili 35 šperků vydávaných za bílé zlato. Toto zboží má sice předepsanou ryzost, a není tak v rozporu s puncovním zákonem, obchodníci ale porušili zákon o ochraně spotřebitele, neboť uvedli nepravdivý údaj o prodávaném výrobku.

Zákazníci v těchto případech nejsou poškozeni finančně, neboť cenový rozdíl mezi bílou a barevnou zlatou slitinou je minimální. Větším problémem ale je, že užíváním šperku dojde k mechanickému opotřebení tenké povrchové vrstvy rhodia. Zákazník nic při koupi nezjistí. Rozdíl mezi bílou a barevnou slitinou odhalí jen rentgenová spektrální analýza. Vada navíc nejde odstranit.

Česká obchodní inspekce vzkazuje zákazníkům:

„My každopádně doporučujeme, aby si zachovali a uchovali zejména paragony při nákupu těchto šperků a aby si nechali na tento paragon napsat, o jaký typ šperku se jedná, to znamená, z jaké slitiny je tento šperk vyhotoven.“

Inspektoři provedli celkem 19 kontrol a nedostatek zjistili u 8 prodejců. Zhruba 10 až 15 procent nabízeného zboží je ve skutečnosti z barevné slitiny. Obchodníci navíc často ani netuší, že prodávají nepravé šperky. Naopak dodavatelé jsou si tohoto nedostatku vědomi. K této metodě přistupují, pokud nemají dostatek bílého zlata, jednoduše si tak rozšíří sortiment. Po oznámení výsledků kontroly se již velcí zahraniční výrobci nechali slyšet, že budou dodávat jen zboží z bílé slitiny. Změna puncovního zákona by mohla trvat i deset let, proto s ní Puncovní úřad nepočítá, radši prý bude kontrolní akci opakovat.

Pokud úřady prodejci dokážou, že nabízí špatné zboží, může zaplatit až padesát milionů korun, usvědčení obchodníci ale většinou místo milionů platí pokutu v řádu sta tisíců korun.

Nákupy šperků krize taktéž ovlivnila

Na prodejce šperků a drahých kovů navíc dopadla krize. Puncovní úřad totiž letos opatřil ochrannou značkou o zhruba čtvrtinu méně šperků určených pro tuzemský trh než loni. „Lidé odložili nákup šperků na dobu, až nastane oživení hospodářství,“ uvedl předseda Puncovního úřadu Martin Novotný. Vliv má také nižší počet zahraničních turistů. Například Maďarsko a Velká Británie na tom jsou ještě hůře.