Topolánka rozpočet děsí, ptá se, co dál s vládou

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek dnes uvedl, že ve středu schválený rozpočet pro příští rok je „děsivý“ a vláda premiéra Jana Fischera by měla zvážit další existenci. Místopředseda ODS Petr Nečas považuje již koncept úřednického kabinetu s podporou ČSSD, ODS a Strany zelených za zjevně nefunkční. Předseda vlády se podle Nečase musí rozhodnout, zda se hodlá ve sněmovně opřít o menšinu, které jde o boj s rostoucím deficitem, či mu jde o setrvání ve funkci s pomocí parlamentní levice. Výzvu ODS ke zvážení další existence vlády premiér Jan Fischer označil za silné výroky. Více Fischer nechtěl vyjádření ODS ke schválení rozpočtu ve sněmovně komentovat, nechá si prý čas na analýzu.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v ČT uvedl, že schválením pozměňovacích návrhů nedojde k navýšení schodku, ale pouze ke strukturálním přesunům v rámci rozpočtu. S tím zásadně nesouhlasil Petr Nečas, zástupce občanských demokratů, kteří včera zažehnali neschválení rozpočtu a hlasování se nezúčastnili. Místopředseda ODS připustil, že strana bude nadále jednat o možném odchodu ministrů, kteří byli nominováni právě občanskými demokraty.

Petr Nečas:

  • „Domnívám se, že i pan předseda vlády je si plně vědom toho, že si bude muset vybrat, s kým vlastně nadále pokračovat a spolupracovat.“
  • (O možnosti, že ODS vyzve své nominované ministry k rezignaci) „Jedna z reálných alternativ je odchod občanských demokratů do čisté opozice.“

Premiéru Janu Fischerovi vadí hlavně fakt, že návrhy sociálních demokratů a komunistů počítají s tím, že velké částky na sociální služby, platy úředníků a platby zemědělcům budou brány skrytě - v oblasti mandatorních výdajů, které se posléze budou muset navýšit. „Deficit státního rozpočtu zůstává stejný. Přesunuli jsme prostředky z některých běžných výdajů ministerstev. Vládě navíc v rozpočtu zůstala rozpočtová rezerva ve výši 3,5 milionů korun. Když sečteme prostředky z DPH a vládní rozpočtovou rezervu, vláda bude mít k dispozici zhruba 7,5 miliardy korun na to, aby pokryla případné problémy na výdajové straně,“ uvedl Sobotka.

Nečas je naopak přesvědčen, že navrhované změny jasně povedou ke zvýšení deficitu. „Minimálně o výdaje státního fondu dopravní infrastruktury. Náš odhad je, že to bude kolem 0,2 HDP, tedy 8 miliard korun, pokud socialisté a jejich kolegové prosadí další návrhy, které se týkají nemocenské, důchodů nebo zdravotnických poplatků,“ uvedl. Současnou podobu schodku navíc Nečas považuje za selhání Fischerova kabinetu. „Vláda nesplnila své úkoly, neboť deficit bude vyšší než proklamovaných 5,3 procenta HDP. Budeme se o těchto věcech radit. Jsem osobně přesvědčen, že není možné se tvářit, že se nic nestalo a bude muset dojít k nějakým změnám,“ naznačil Nečas možné úsilí o personální změny ve vládě.

Změna ve výdajích rozpočtu počítá s tím, že na sociální služby půjde o 3,8 miliardy korun víc, zemědělci dostanou dodatečných 1,5 miliardy korun. Státním zaměstnancům kromě učitelů v krajích posílili poslanci objem peněz na platy o 3,7 miliardy korun. Na stejný účel pro učitele v krajích přidali 3,1 miliardy korun. Rozpočtový deficit se navýší o víc než 12 miliard na 175 miliard korun. Podle premiéra Jana Fischera poslanci těmito změnami vládní úsporný balíček rozbořili, na druhou stranu ale odvrátili rozpočtové provizorium.

Změny v rozpočtu
Zdroj: ČT24