Farmáři opět protestovali kvůli mléku, tentokrát blokádou mlékáren

Olešnice/Městečko Trnávka - Zhruba padesátka farmářů se dnes sešla jak před mlékárnou v Městečku Trnávka na Svitavsku, tak v Olešnici na Blanensku, aby zde dvě hodiny protestovala proti nízkým výkupním cenám. V případě mlékárny Miltra B v Městečku Trnávka zemědělci hodinu blokovali vjezd do podniku traktorem s přívěsem. V Olešnici na Blanensku pak šest traktorů s přívěsy zablokovalo vjezd do mlékárny na dvě hodiny. Pro řadu farmářů je situace v oboru neudržitelná a musejí chovy krav likvidovat.

„Nikdo nebude fungovat dlouhodobě pod náklady, to je ekonomická sebevražda. Měli jsme 1 000 kusů krav před sedmi lety, teď jich máme 330. Bojujeme, jak se dá,“ vysvětlil Ferdinand Vrbovský z Agro Kunčina.

Také podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby není situace dlouhodobě udržitelná: „Zemědělci letos kvůli nižším výkupním cenám mléka utrží asi o sedm až osm miliard korun méně než v minulých letech.“

Nejde o poslední protest farmářů

Zemědělci zároveň upozorňují, že nejde o poslední protest. Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje další akce plánuje na příští týden. Farmáři dlouhodobě poukazují na to, že cena mléka se pohybuje okolo šesti korun za litr, výrobní náklady jsou kolem osmi korun. Chtějí proto, aby mlékárny víc tlačily na obchodní řetězce, které dosud kupují mléčné výrobky velmi levně. „U těch marketů to bude účinnější. Další akce budeme dělat tam,“ prohlásil předseda Agrární komory v Ústí nad Orlicí Oldřich Žďárský.

O vyšších výkupních cenách chtějí farmáři s vládou jednat do té doby, než za litr mléka nedostanou alespoň 9 korun.

Ředitel mlékárny Miltra B Tomáš Juřica farmářům řekl, že je sice chápe, ale moc dělat nemůže. Ceny si diktují obchodní řetězce. Až polovina z ceny výrobků zůstává u obchodníků. „Celá tato akce je naprosto oprávněná. Snaha zemědělců po vyšší nákupní ceně je oprávněná. Vyrobit litr mléka za současné výkupní ceny není možné,“ uznal Juřica.

Oldřich Gojiš, zástupce vlastníka mlékáren Olešnice:

„Souhlasím s tímto protestem, protože situace v mlékárenství za poslední dva roky je katastrofická. Jestliže mlékárny nemohou přenést vyšší cenu do obchodních řetězců, tak je to neřešitelná situace.“

Pro zemědělce je však dobrou zprávou, že poslanci jim z rozpočtu schválili 1,5 miliardy. Podle hejtmana Radko Martínka zemědělci dostanou ale méně než letos a celou situaci to neřeší. Příští týden se proto sejde s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou. Navrhuje mu, aby farmáři dostávali dotace na mléko, tedy doplatek do výrobních nákladů za litr mléka. „Je to návrh. Ministr to musí zvážit. Dotace by neměla přesáhnout cenu výrobních nákladů, není to dotace na zisk,“ uvedl hejtman.

Nízké výkupní ceny mléka trápí zemědělce v celém Česku. Řada z nich už ukončila chov skotu na mléko a stáda dojných krav postupně vybíjí. Na jihu Moravy skončila s výrobou například firma Doubravická a.s. z Doubravic nad Svitavou, která prodala všech 250 dojnic. Proti podnákladovým cenám vystupují jihomoravští farmáři dlouhodobě, koncem října například vylili na protest zhruba 80 000 litrů mléka do polí.