Autem roku 2010 je Škoda Yeti

Praha - Autem roku 2010 se v Česku stala Škoda Yeti. Tento model porazil ve finále všechny čtyři konkurenty, kterými byly například Opel Astra nebo VW Polo. Auto roku vybírají motorističtí novináři z novinek na českém trhu. Letos už pojedenácté.

O titul bojovalo celkem 34 automobilových novinek tohoto roku, ze kterých pět postoupilo do finále. V něm odborníci rozdělili body podle pravidel vycházejících z renomované evropské ankety Car of the Year (COTY), ve které rozhodují o umístění aut také motorističtí novináři. V letošním ročníku evropské ankety zvítězil Volkswagen Polo, Škoda Yeti byla mezi pěti finalisty.

Při posuzování jednotlivých kandidátů se hodnotí především celková konstrukce a design, komfort, bezpečnost, hospodárnost, ovladatelnost, jízdní vlastnosti a chování na vozovce, výkon, funkčnost, plnění ekologických norem a cena. Jedním z hlavních kritérií umožňujících porovnání nominovaných aut nejrůznějších tříd a kategorií je hodnota získaná za vynaložené peníze.

Škoda Yeti autem roku (zdroj: ČT24)

V Česku jsou od minulého ročníku dvě soutěže o Auto roku. Vedle loni vzniklého Auta roku KMN existuje ještě tradiční soutěž pořádaná Svazem dovozců automobilů a Sdružením automobilového průmyslu. V té se ale loni změnily podmínky, a proto se motorističtí novináři rozhodli založit vlastní soutěž. Vadilo jim především rozčlenění vozů do více kategorií a spolurozhodování laické veřejnosti.

Pořadí a body finalistů Auto roku 2010:

  1. Škoda Yeti (223 bodů)
  2. Opel Astra (164)
  3. Mercedes-Benz E (143)
  4. BMW X1 (136)
  5. Volkswagen Polo (134)