Triumf levice: Poslanci schválili rozpočet se změnami

Praha – Levice dnes ve sněmovně při závěrečném čtení návrhu státního rozpočtu slavila triumf. Poslanci totiž schválili veškeré pozměňovací návrhy, které navrhovala ČSSD. Přidali tak na sociální služby, na přímé platby zemědělcům i na platy státních zaměstnanců. ODS a TOP 09 poté odmítly rozpočet se změnami podpořit. Po výzvě premiéra Jana Fischera se nakonec zástupci ODS zdrželi hlasování a návrh i se změnami prošel.

Výsledkem pozměňovacích návrhů k rozpočtu z dílny levice je dodatečných více než 12 miliard korun, upozornil premiér. Poměr deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu se tak dostane na úroveň 5,7 procenta. „To je příliš velká vzdálenost od toho, co vláda deklarovala ve svých programových prioritách na druhé období svého působení,“ prohlásil premiér.

Fischer poté nicméně varoval, že případné neschválení rozpočtu by mělo vážné dopady na českou ekonomiku. Česku by totiž v takovém případě hrozilo rozpočtové provizorium. „Rozpočtové provizorium znamená špatný signál pro kraje a jejich hospodaření, znamená podlomení investiční aktivity, znamená špatný signál do zahraničí, nepochybně s rezonancí na rating této země, znamená červenou v kofinancování řady programů či úplně všeobecně, a tedy i přísunu těchto peněz,“ zdůraznil premiér a poslance ODS a TOP 09 vyzval k přehodnocení jejich stanoviska.

Poslanci schválili rozpočet (zdroj: ČT24)

Rozpočet nakonec podpořilo 81 poslanců, a to sociálních demokratů, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení i čtyři nezařazení. Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti.

Co změnilo dnešní hlasování?

Díky pozměňovacím návrhům bude nakonec rozpočet na rok 2010 vypadat jinak, než jak ho předložila vláda. Podle Fischera by se dokonce měly změnit i jeho základní parametry. Namísto vládou navrhovaného schodku ve výši 162,7 miliardy korun odpovídající 5,3 procenta HDP bude Česko příští rok hospodařit s přibližně 175miliardovým deficitem, v poměru k HDP přes 5,6 procenta, počítá premiér. Tento výklad ale odmítá ČSSD, podle níž zůstane schodek na stejné úrovni.

Pokud jde o jednotlivé kapitoly, o 3,8 miliardy korun víc půjde na sociální služby, zemědělci dostanou dodatečných 1,5 miliardy korun. Státním zaměstnancům kromě učitelů v krajích posílili poslanci objem peněz na platy o 3,7 miliardy korun. Na stejný účel pro učitele v krajích přidali 3,1 miliardy korun.

Pro navýšení rozpočtu sociálních služeb hlasovala ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a SZ a část nezařazených poslanců. Pro dorovnání objemu platů státních zaměstnanců na letošní úroveň zvedli ruku sociální demokraté, komunisté a nezařazení Evžen Snítilý, Věra Jakubková a Olga Zubová. Zemědělce podpořili ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Zubová.

Jan Fischer, předseda vlády:

„Tímto hlasováním o pozměňovacích návrzích byl koncept Janotova vládního balíčku rozbořen, neplatí, je to jiný rozpočet, než se kterým sem (do sněmovny) vláda přišla.“

V hlasování o změnách neuspěl například Miroslav Kalousek (TOP 09), který chtěl poslat z rozpočtu asi dvě miliardy korun obcím do 10 tisíc obyvatel. Poslanci se postavili i proti návrhu Radima Chytky (ODS) dát navíc 4,5 milionu korun Ústavu pro studium totalitních režimů a proti různým dalším požadavkům některých poslanců.

Debata o rozpočtu zabrala poslancům celý den. Většinu času přitom byla velmi vyhrocená, místy se měnila v osobní osočování a předvolební kampaň. „Prosím, přestaňte klamat českou veřejnost. Zvyšujete deficit veřejných financí, anebo tomu vůbec nerozumíte,“ vyzýval sociálnědemokratické poslance místopředseda ODS Petr Nečas. „Dělat tady chytrého jako představitel strany, která dovedla tenhle stát k rekordnímu schodku státního rozpočtu (…) Já být na vašem místě, tak bych házel áčka do té doby, než mě z té Poslanecké sněmovny vyhodí,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Premiér Fischer po schválení rozpočtu ocenil, že Česká republika nevstoupí do příštího roku s rozpočtovým provizoriem. Vstoupí však do něj s mnoha otevřenými a palčivými problémy ve veřejných financích, které mohlo přijetí vládního návrhu oddálit, dodal.

Změny v rozpočtu
Zdroj: ČT24