Niva z jižních Čech dostane evropskou značku

Brusel - Na seznam chráněných označení EU se v brzké době dostanou další dva české výrobky - Jihočeská Niva a Jihočeská Zlatá Niva, potvrdilo se to na dnešním hlasování zástupců členských zemí unie. Jednání o zapsání obou tradičních sýrů na seznam chráněných značek se přitom vedla poměrně dlouho - víc než pět let.

„Ochranné označení pomůže jak exportu českých sýrů a tím i jejich výrobcům, tak i spotřebitelům. Je pro ně dobrým vodítkem,“ okomentovala rozhodnutí česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Niva na seznamu se nelíbí Slovákům

U obou sýrů jde o vůbec první případ, kdy jsou z ČR zapsány sýry. Podle českého europoslance Jana Březiny, který zapisování na seznam sleduje, se proti zapsání dvojice českých sýrů v hlasování zástupců členských zemí vyslovilo jen Slovensko. Následovat sice bude ještě oficiální vepsání na seznam, které ještě může nějakou dobu trvat, avšak to už je jen formalitou.

„V dramatické přetahované o nivu se Slováky jsme prokázali pevné nervy a hlavně schopnost přesvědčit o zeměpisných charakteristikách nivy rozhodující většinu členských států,“ podotkl poslanec. „Slovenské námitky se opíraly o tradici používání názvu niva pro sýry vyráběné na Slovensku. Vycházely z toho, že se nejedná o výrobek spjatý s určitým konkrétním místem, ale o druhové označení sýra,“ dodal.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI),
chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Na seznamech takřka tisíce výrobků, které se mohou pyšnit nějakým z
označení EU, figuruje dosud 22 českých produktů. Jde třeba o Pardubický
perník, Mariánskolázeňské oplatky nebo Hořické trubičky. V poslední době
ochrannou značku získal také Pivovar Černá Hora.

Sýr Niva
Zdroj: ČT24