Snížený rating znamená pro Řecko nejistou budoucnost

Atény/Paříž – Agentura Fitch Řecku včera snížila rating státní úvěrové spolehlivosti z A- na BBB+, a to kvůli špatné fiskální politice. Poprvé po deseti letech tak velká ratingová agentura dala Řecku známku horší než A, a Řecko je tak jedinou zemí eurozóny, která nemá rating v tomto prestižním pásmu. Důvodem je zhoršení fiskálních ukazatelů. Rating udělený agenturou se proto jen tak nezmění. Státní obligace, akcie řeckých bank i kurz samotného eura začaly oslabovat.

Řecko má jednoznačně nejslabší ekonomiku z celé eurozóny. S tím souhlasí i konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's, která se ale snížení ratingu zatím zdržela. Agentura Fitch Ratings navrhuje Řecku přísnější fiskální politiku, chybí mu prý razantní strukturální politika, která by ustálila veřejný sektor. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu slíbil, že udělá vše, aby se deficit rozpočtu země snížil. Finanční trhy se obávají, že události v Řecku ovlivní i ostatní země eurozóny, které si u investorů půjčují.

Reakce trhu na snížení ratingu

V reakci na včerejší rozhodnutí agentury dnes ceny akcií většiny řeckých bank pokračují v silném poklesu. Některé banky na burze v Aténách hned na počátku obchodování ztrácely až 4,4 procenta. „Řecké banky budou kvůli účetním pravidlům Basel II potřebovat kapitál, aby mohly držet dluhopisy řecké vlády,“ řekla analytička finančního ústavu HSBC Joanna Telioudiová.

Podle francouzské ministryně hospodářství Christine Lagardeové Řecko nečelí státnímu bankrotu, země by si ale i tak měla dát finance do pořádku. „My (evropští ministři financí) jsme kolegy z Řecka požádali, aby předložili reálný a efektivní plán, jak vyrovnat a přepracovat veřejné finance. Všichni očekáváme, že to (řecký ministr) udělá, slíbil nám to a své sliby musí pochopitelně dodržet,“ řekla Lagardeová.

Snížení ratingu už Řecku jednou hrozilo

Ratingové agentury snížily výhled ratingu Řecka už loni na podzim. Nová socialistická vláda totiž tehdy oznámila, že deficit veřejných financí je ve skutečnosti asi dvakrát vyšší, než se předtím uvádělo. Vláda nicméně slíbila, že deficit příští rok srazí pod deset procent hrubého domácího produktu.